123RF.com - Carla Francesca Castagno

Lig je net lekker je boodschappenlijstje te maken tijdens de yogales, hoor je de docent zeggen ‘Observeer je gedachten en laat ze gaan’. Maar je hebt dat lijstje bijna af…

‘Ik word gék van al die gedachten’ denk je, als je verzuipt in de chaos in je hoofd met gedachten die van de hak op de tak op de hak op de tak op de… wat ook alweer?

Wat is het toch, dat we ons zo makkelijk mee laten slepen in al die gedachten, dat het zo verschrikkelijk lastig is om er niet in mee te gaan?

Je gedachten fluisteren je toe:
“Die kritische gedachten zijn misschien niet fijn, maar wat als ze waar zijn? Als ze je waarschuwen voor een nog grotere misstap? Als ze je behoeden voor fouten?”

“Die doemscenario’s zijn geen vrolijke vooruitzichten, maar wat als ze blijken te kloppen? Je kunt maar beter voorbereid zijn.”

“Dat boodschappenlijstje in je hoofd dat bijna af is loslaten? Dat is toch zonde… Je kunt het beter even afmaken nu.”

“Even lekker wegdromen… je weet heus wel dat het een fantasietje is, maar jij hebt toch ook recht op zo’n momentje voor jezelf?”

Ze zijn belangrijk
En ja, wat ze zeggen klinkt allemaal zo logisch dat het wel waar móet zijn. Dat is precies waarom het zo moeilijk is om niet in onze gedachten mee te gaan. We vinden ze belangrijk, we geloven ze. En iets dat je gelooft laat je niet zomaar los. Iets wat je belangrijk vindt, laat je niet zomaar gaan. Stel dat je net iets essentieels mist?

Losbreken
Iedereen hecht geloof aan andere gedachten – vaak onbewust. Daarom snoer je jouw innerlijke criticus tóch de mond niet, of blijf je herhalen ‘dat het wel goed komt’. Deze gedachtepatronen zorgen er echter voor dat je op een bepaalde manier vastzit en dat een ander perspectief lastig is. Terwijl dat misschien juist is wat je zo graag wilt: losbreken.

Als dat voor jou ook geldt, bel of mail me gerust voor een afspraak, 06 – 11 3435 15 of welkom@lelixxor.nl.