Zakelijk en privé gescheiden houden? Ik geloof er niet in. Of liever gezegd, ik geloof niet in de scheiding tussen zakelijk en persoonlijk.

Hoe je ook je best doet om deze twee niet te laten overlappen, er is iets dat je niet onder controle hebt: je neemt altijd jezelf mee. En of je je er bewust van bent of niet: je persoonlijke verhaal beïnvloedt je zakelijke verhaal.

Als je liefdesverdriet hebt, zul je zakelijk minder uit je handen krijgen dan anders (of misschien ga je juist extra veel werken). En als je zakelijk in een nare situatie zit, is dat niet weg als je thuis bent. Dit zijn open deuren waar iedereen zich nog wel van bewust is.

Belachelijke actie
Maar wat als het gaat om zaken die minder zichtbaar zijn? Als het bijvoorbeeld gaat over overtuigingen die we ergens in het begin van ons leven gevormd hebben, zijn we ons dan bewust van die overtuiging en welke invloed deze heeft op ons zakelijk functioneren? Of is het makkelijker om bij alles wat er gebeurt meteen met de vinger te wijzen: ‘dit is echt een belachelijke actie’ of ‘hij kan zulke domme uitspraken doen’ of ‘zij is altijd zo irritant, er is echt niet met haar samen te werken’. Heb je er ooit over nagedacht dat (hoe logisch het ook mag voelen dat het bij de situatie of bij de ander ligt) jouw kijk alles te maken heeft met jouw interne ‘bedrading’?

Of een andere situatie: kun je datgene waar je persoonlijk voor gaat en waar je in gelooft kwijt in je werk? Als dat niet kan, welke invloed heeft dat op je werkplezier en motivatie? En hoe slaat dat weer terug op je welbevinden als persoon?

Gouden combi
Persoonlijk en zakelijk beïnvloeden elkaar veel meer dan we in de gaten hebben. Dat betekent dat we onszelf ongemerkt kunnen verzwakken, omdat we deze link over het hoofd zien.

Het omgekeerde kan echter ook! Als je je bewust bent van de wederzijdse beïnvloeding kun je er ook voor zorgen dat het een gouden combi wordt die jou op alle vlakken versterkt. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar hoe je jouw persoonlijke missie of drijfveren in je ondernemerschap of werk tot uitdrukking kunt brengen. Dat geeft je zakelijk een authentiek, doorleefd en krachtig verhaal en het zorgt voor voldoening en zingeving. Ook kun je actief kijken naar persoonlijke obstakels en overtuigingen en daarmee aan de slag gaan, zodat ze je zakelijk niet langer belemmeren. Alles wat je opruimt, geeft ruimte voor nieuwe dingen die wel zorgen voor de juiste energie.

Kortom: maak geen scheiding tussen zakelijk en persoonlijk, maar zorg dat ze elkaar versterken!