Volwassenen die zich als kleuters gedragen. Toen ik dit artikel las, vroeg ik me af of kortere lontjes en het niet meer gewend zijn om te wachten de enige redenen zijn. Maar is dat echt waarom volwassenen met speelgoed gaan gooien of is er meer aan de hand?

Ik denk dat er ook een probleem is in de ontwikkeling van onze persoonlijkheid. Niet iedereen komt – ook al is hij of zij in naam volwassen – verder dan het kindstadium. Een kind kan opeens driftig worden, met speelgoed gooien of een klap uitdelen, omdat het nog niet geleerd heeft zijn driften en instincten te beheersen. Als het goed is, heeft een volwassene dat wel geleerd. Je hebt je persoonlijkheid ontwikkeld, zodat deze sterk genoeg is om de roep van de natuurlijke driften te weerstaan.

Best slim

Deze ontwikkeling van persoonlijkheid heeft niets te maken met de ontwikkeling van het intellect overigens. Zo kun je ontzettend slim zijn, een hoge functie bekleden, maar je toch laten meeslepen door je instincten. Deze instincten laten zich ondere andere zien in een behoefte aan macht, zaken moeten gaan zoals jij wilt, de behoefte om dingen te hebben (geld, spullen, dat andere bedrijf of het buurland), maar het kan ook gaan om het jagen naar genot, in de vorm van eten, vertier, kicks, het vermijden van pijn. Of denken dat de wereld om jou en je behoeften draait.

Slaaf

Iemand die geleid wordt door zijn instincten, beheerst deze niet; hij is een slaaf van zijn driften. Ook al kan er een logische en slim klinkende rationele onderbouwing en motivatie gegeven worden achteraf. Ook al is iemand voorzitter van de raad van bestuur, manager of directeur en is hij of zij de leider van een bedrijf, toch kan diegene zélf geleid worden door instinctieve reacties.

Klap op z’n neus

Dé manier om de regie te krijgen over instincten en driften is persoonlijke ontwikkeling. Dan weet je wanneer je welke instincten serieus moet nemen. Als je honger hebt, is het verstandig om te eten. Als je dorst hebt om te drinken. En als je moe bent, ga je slapen. Je weet ook welke instinctieve reacties voortkomen uit trauma’s of oude pijn, uit onverwerkte emoties. Dat als je je onveilig voelt, dat niet per definitief betekent dat je echt in gevaar bent. Een situatie in het heden kan een trigger zijn voor een onverwerkte gebeurtenis die maakt dat je je weer net als vroeger onveilig voelt. Dat betekent dat je die ander dan geen klap op z’n neus hoeft te geven, maar dat je je innerlijke kind gerust mag stellen.

Fijner

Dan gedragen volwassenen zich als volwassenen en niet als kleuters. Dat maakt de wereld een fijnere plek om te zijn voor iedereen. Met meer respect en zorgzaamheid voor elkaar. En minder oorlog, fraude, machtsmisbruik, diefstal en verspilling.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!