Worden onze lontjes inderdaad steeds korter? Zoals je in dit artikel kunt lezen: https://buff.ly/2XC7JY0 Of is het iets anders?

Ja, we zijn het niet meer gewend om te wachten dankzij de internetbestellingen, zoals de psycholoog in het artikel aangeeft. Maar zou dat de enige reden zijn dat we met speelgoed gaan gooien?

Photo by Krzysztof Kowalik on Unsplash

Photo by Krzysztof Kowalik on Unsplash

Ik denk dat er ook een probleem is in de ontwikkeling van onze persoonlijkheid. Het lijkt wel alsof we – ook al zijn we in naam volwassen – niet verder komen dan het kindstadium. Een kind kan opeens driftig worden, met speelgoed gaan gooien, omdat het nog niet geleerd heeft zijn driften en instincten te beheersen.

Als het goed is, hebben we dat als volwassenen wel geleerd. We hebben onze persoonlijkheid ontwikkeld, zodat deze sterk genoeg is om de roep van de natuurlijke driften te weerstaan.

Je kunt best slim zijn
Deze ontwikkeling van persoonlijkheid heeft niets te maken met de ontwikkeling van het intellect overigens. Zo kun je ontzettend slim zijn, een hoge functie bekleden, maar je toch laten meeslepen door je instincten. Deze instincten laten zich ondere andere zien in een behoefte aan macht, zaken moeten gaan zoals jij wilt, de behoefte om dingen te hebben (geld, spullen of dat andere bedrijf ter overname), maar het kan ook gaan om het jagen naar genot, in de vorm van eten, vertier, kicks, het vermijden van pijn. Of denken dat de wereld om ons en onze behoeften draait.

Slaaf
Iemand die geleid wordt door zijn instincten, beheerst deze niet; hij is een slaaf van zijn driften. Ook al kan er een logische en slim klinkende rationele onderbouwing en motivatie gegeven worden achteraf.

Volwassenheid
Het kan moeilijk zijn om naar jezelf te kijken, naar wat jouw aandeel was in een bepaalde situatie. Naar waar jij anders had kunnen reageren of handelen. Het kan pijnlijk zijn en zaken blootleggen die je liever niet wilt zien. Het is echter ook een teken van volwassenheid als je dat kunt.

Gezond
Jezelf ontwikkelen is jezelf durven zien zoals je bent, met alles wat mooi en minder mooi is. Je weet dat dit hoort bij mens-zijn. Het is keer op keer keuzes maken. Het is ook leren dat je je instincten niet weg hoeft te drukken (juist niet!); het gaat om het liefdevol beheersen van deze instincten, zodat er een gezonde wisselwerking kan ontstaan tussen alle delen die jij in je hebt.

Ben jij eraan toe stappen te zetten in je ontwikkeling? Je bent van harte welkom bij mij in het Eemklooster. Neem contact op via welkom@lelixxor.nl om een afspraak te maken.

#levensvragen #reflectie #intertoys