Storytelling & communicatie

“Jij bent de auteur van je eigen verhaal. Maak er iets moois van!”

Wij mensen houden van verhalen. Ze helpen ons de wereld om ons heen te verklaren. Dat vinden we prettig, het geeft ons houvast. De keerzijde is dat we onbewust (zo werkt ons brein nu eenmaal) ergens een verhaal van maken om het te kunnen verklaren, zonder dat dit verhaal daadwerkelijk waar is.

Als volwassene dragen we op die manier een heleboel verhalen mee dit niet per se kloppen, maar waar we geen vragen bij stellen. Sterker nog, vaak zijn we ons er niet eens bewust van dat we een bepaald verhaal leven. Het verhaal ‘zo ben ik nu eenmaal’ of ‘ik kan dit niet’. Het verhaal ‘het zal nooit lukken om…’. Wat dacht je van het verhaal ‘het ligt aan hen’ of ‘als ik het maar allemaal goed doe, dan…’. En zo zijn er nog talloze verhalen.

Het zijn verhalen die je de verkeerde kant opsturen als je niet uitkijkt. Als je je bewust wordt van de verhalen die je leeft, kun je beslissen of het echt jóuw verhaal is. Of dat je misschien liever een nieuw hoofdstuk schrijft.

Neem contact op via welkom@lelixxor.nl of stuur een appje naar 06 – 11 3435 15 als je toe bent aan een nieuw hoofdstuk.

 

Verhalen in organisaties
Storytelling in organisaties is tweeledig. In de eerste plaats gaat het om luisteren naar de verhalen van en binnen de organisatie. Dat geeft een goed beeld van de organisatie en waar ze nu staat. Verder laten de verhalen zien wat er onder de waterlijn speelt en wat er nodig is. Het geeft helderheid over in welk verhaal je als organisatie verzeild bent geraakt en welke universele dynamieken een rol spelen.

Bedenk dat alles wat je doet een verhaal vertelt. Maar… wat communiceer je eigenlijk? Welk beeld laat je achter en welke impliciete boodschap geef je mee? Deel je verhalen die verbinden, versterken, verhelderen? Dat is voedende communicatie die de aandacht richt op wat je (wel) wilt, op waar je naartoe gaat.

Met mijn achtergrond in de communicatie en mijn liefde voor DNA, systemisch werk en teksten schrijven help ik je graag bij het ontdekken en delen van de verhalen in en van jouw organisatie. Ik ben bereikbaar via welkom@lelixxor.nl en 06 – 11 3435 15.