Schrijfmeditatie

Schrijfmeditatie is voor mij hetzelfde als intuïtief schrijven. Je schrijft zonder erover na te denken, maar laat je intuïtieve (en tot nu toe onbewuste) kennis via je pen op het papier terechtkomen. Via je hart naar je hand, zeg maar. Je hoofd komt er niet aan te pas tijdens het schrijven. Dat komt achteraf.

Ik vind schrijfmeditatie een superfijne manier om mijn dag te beginnen. Zonder dat is mijn dag niet compleet. Het is mijn ervaring dat je door het intuïtief schrijven jezelf reset, aandacht geeft aan wat dat nodig heeft en dingen die je dwars zitten, laten zich zien. Zo begin je de dag met een schone lei. Je kunt ook intuïtief schrijven als je een nieuw perspectief nodig hebt of als een bepaalde situatie maar door je hoofd blijft spoken. Kortom: je kunt altijd een schrijfmeditatie doen.

Hoe lang

Het is fijn om van tevoren met jezelf af te spreken hoe lang je schrijft. Drie pagina’s bijvoorbeeld of tien minuten. Korter of langer kan natuurlijk ook. Net wat voor jou past en prettig is op dat moment.

Beginzin

Je kunt schrijven vanuit een beginzin, bij een afbeelding of een droom, of gewoon maar beginnen. Je kunt als beginzin werkelijk alles kiezen. Hierbij een paar voorbeelden:
– Vandaag wil ik…
– Wat nu aandacht nodig heeft…
– Ik ben…
– Wat ik niet durf…
– Waar ik het meest naar verlang…
– De boodschap van deze droom is…
– Deze afbeelding laat me zien dat…

Met de hand

Een schrijfmeditatie werkt het beste als je met een pen of potlood schrijft, dus niet typen. En het werkt ook goed als je tijdens het schrijven niet gaat teruglezen, dat kun je aan het einde doen. Dan mag je hoofd er een analyse op los laten! Wat zegt deze tekst je? Wat betekent wat je geschreven hebt? Dat hoeft niet, het mag. Je kunt het ook alleen bij schrijven laten. Blijf doorschrijven, ook als je het even niet meer weet. Schrijf dan gewoon ‘ik weet het niet, ik weet het niet’, net zo lang tot er weer wat komt.

Met deze handvatten kun je zelf aan de slag. Ik wens je fijne meditaties toe!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hierover door wilt praten. Tot snel!

schrijfmeditatie