Systemisch werk
Systemisch werk gaat over het zichtbaar maken van wat nog onzichtbaar is. Het maakt zichtbaar waar het stagneert in je leven, helpt je dingen helder te zien en maakt ruimte voor nieuwe stappen.
Een situatie kan bijvoorbeeld visueel gemaakt worden door op tafel speelgoedfiguren neer te zetten. De manier waarop de poppetjes staan, welke je kiest… het geeft allemaal informatie. Door te kijken naar waar de figuren staan, wie er staan, welk verhaal verteld wordt, ontstaat een ander perspectief en nieuwe inzichten. Opeens zie je wat je eerder niet zag.
Systemisch werk: voelen
Systemisch werk gaat ook over het voelen van energie. Bij abstracte, niet tastbare zaken kan dat veel informatie geven. Hoe voelt ‘werk’ aan bijvoorbeeld? Of het doel dat je voor ogen hebt? En de weg ernaartoe? Je bent niet meer bezig met rationeel bedenken hoe het zit, maar je voelt het letterlijk in je lijf. Je boort een andere bron van kennis en wijsheid aan.
Het moet kloppen
Het gaat bij systemisch werken ook om wat klopt en wat waar is. Dingen die kloppen en waar zijn, zijn in lijn met universele systemische wetten. Bijvoorbeeld dat er een balans in geven en nemen moet zijn. Is die balans er niet (bijvoorbeeld omdat je meer geeft dan dat je krijgt in een relatie), dan gaat de schoen ergens wringen. Ook al kun je het rationeel nog zo goed verantwoorden. Ook moet iedereen een plek krijgen in het systeem, niets en niemand mag buitengesloten worden. En iedereen moet zijn eigen plek innemen. Dat geldt zowel voor de ‘uiterlijk’ systemen (organisaties, families etc.) als voor je innerlijke systeem. Als er iets scheef zit, zorgt dat voor frictie in het systeem.
Weer stromen
Systemisch werken – oftewel: een opstelling doen – laat zien waar het niet stroomt in jouw leven. Waar energetische obstakels zitten of werk aan de winkel is. De opstelling zelf zet al iets in gang, zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Daarnaast kun je de inzichten die je opdoet ook bewust in je leven integreren.