Hmmm… de held heeft er niet zo veel zin in vandaag! Da’s ook logisch, want helemaal in lijn met de derde stap in de reis van de held: weerstand, twijfel en angst steken de kop op. Hij heeft net de oproep tot avontuur gehad en denkt ‘bekijk het maar, ik ben net lekker mijn kast aan het schilderen/een offerte aan het maken/het journaal aan het kijken’. Lees verder voor de derde stap reis van de held*.

De held stort zich zo maar niet in het avontuur, net als gewone mensen steekt eerst weerstand de kop op bij een op handen zijnde verandering. Waarom nu, waarom ik? Het kan ook zo zijn dat niet de held, maar de omgeving moeilijk doet. Dat sterkt je wellicht juist in je vastberadenheid. Denk nog maar eens aan vroeger: wat deed je als je ouders je eerste vriendje of vriendinnetje niet goedkeurden?

Twijfel slaat toe

Het was een gewone werkdag, ik had het alleen een beetje koud en zat met mijn rug tegen de verwarming met mijn laptop op schoot aan een tekst te werken. Om me goed te kunnen concentreren, had ik geen muziek op staan. Ik hoorde alleen af en toe een auto de parkeerplaats op rijden, door het ‘wobbelende’ geluid dat de tegels op het parkeerdek dan maakten. Opeens werd de stilte verbroken en ging de telefoon… Het was een communicatiebureau dat op zoek was naar iemand die een presentatie kon geven over storytelling. Ze vertelde wat ze in gedachten had, voor hoeveel mensen ik mijn verhaal zou moeten vertellen en uiteindelijk de vraag of ik interesse had. Ja, leuk! De ideeën raasden meteen door mijn hoofd. We zouden dit kunnen doen, of dat… We maakten een afspraak en hingen op. Ik had het rode telefoontje nog niet beroerd met mijn wijsvinger toen ik dacht ‘Help, waar ben ik aan begonnen! Kan ik dit wel, wil ik dit wel en hoe moet het dan met…’ Tsja, typisch geval van derde stap: de twijfel slaat toe.

Slechte raadgever

Gelukkig ben ik inmiddels de derde stap alweer voorbij, maar het kan goed zijn dat je door de weerstand van anderen of door angst of twijfel vanuit jezelf niet toekomt aan de volgende stap. Je weigert het avontuur aan te gaan en zo wordt dit nieuwe verhaal in de knop gebroken. Soms kan dat verstandig zijn, maar vaak ook niet. Angst is een slechte raadgever en hoewel iedereen dat weet, laten we ons nog al te vaak inpakken door zijn creatieve argumenten. Blijf je hangen bij stap drie van de reis van de held? Of ga je toch mee naar stap vier?

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!

* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’