Achtste stap reis van de held*: het is crisis! Niet alleen in de economie, maar ook in het leven van de held. Je kent het vast wel, zo’n moment in je leven dat je vast zit. Je moet de confrontatie aan met jezelf of met anderen en hebt daar helemaal geen zin in. Maar als je de crisis wilt overleven, heb je geen andere keuze. 

Nog niet zo lang geleden zat ik in zo’n situatie. Ik had de beslissing genomen me  meer te richten op korte opdrachten en dus meer vrijheid. Leuk idee, maar na een paar maanden kwam ik erachter dat ik er helemaal niet blij van werd. Wat wilde ik dan wel en hoe? Iets met verhalen wilde ik. Ik sprak erover met mijn omgeving, maar die reageerde niet echt enthousiast. ‘Verhalen? Dat is toch veel te soft?’ ‘Verhalen, dat klinkt niet echt zakelijk. En wat wil je dan precies?’ Ehm ja… goede vraag. Dat wist ik niet. Weken dobberde ik rond met niet meer dan een vaag idee en een groeiend gevoel van onmacht en onbehagen. Ik ben gewend om actie te ondernemen, maar nu kon ik geen kant op, omdat ik niet helder kreeg waar ik naartoe wilde. Kortom: het was crisis.

Geduld

Op het moment dat ik niet meer kon doen wat ik altijd deed (actie ondernemen), kwam ik mezelf keihard tegen. En dat was niet altijd even gezellig. Ik zat in een draaikolk en moest het geduld opbrengen om me mee te laten voeren naar het onderste punt waar de kracht van de stroom minimaal is. Ik was echter vooral bezig met tegen de draaikolk te vechten. Pas toen ik daarmee ophield, vond ik wat ik met verhalen wilde doen.

Stilstaan en nadenken

Niemand zit op een crisis te wachten, maar ’t zet je wel aan tot nadenken. Als alles van een leien dakje gaat, waardeer je minder wat je hebt. Als je opeens minder geld te besteden hebt, besef je opeens wat voor luxe het is om uit eten te gaan of boodschappen te doen zonder op te letten wat je in je karretje gooit. Je wordt creatiever en spreekt andere kwaliteiten van jezelf aan om de crisis door te komen. Een crisis zet je even stil en geeft je de kans om je af te vragen of je nog wel goed bezig bent, doe je nog wel wat je wilt? Een crisis leert je iets over jezelf. Daarom is die achtste stap in de reis van de held belangrijk.

Sterker en wijzer

Crisis: if it doesn’t kill you, it makes you stronger. Als je jouw crisis overleeft, kom je er wijzer en sterker uit. Misschien een paar illusies armer, maar ach… Wat heeft de crisis voor jou in petto? Haal eruit wat erin zit en doe er je voordeel mee. Je weet tenslotte nooit hoe lang je moet wachten voor er een nieuwe crisis komt.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!

* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’