Het lukt maar niet om dat ene project/je bedrijf/die andere baan van de grond te krijgen. Om je echt uit te spreken en daarvoor te blijven staan. Het lukt maar niet om echt te weten wat je wilt. Om vriendelijk nee te zeggen. Hoe frustrerend ook dat je steeds ergens vast lijkt te lopen, vaak is het helemaal niet zo gek.

Om bovenstaande te doen, heb je positieve mannelijke energie nodig. Denk aan een vader die zijn dochtertje leert fietsen. Hij moedigt haar aan, hij geeft haar een steuntje in de rug en laat haar ook vol vertrouwen los, omdat hij weet dat ze het zelf kan. Zo’n beschermende, liefdevolle en stimulerende energie heb je nodig om je ideeën van de grond te krijgen en jezelf te laten zien in de buitenwereld.

Strikte opvoeding

Veel van ons hebben daar echter niet zoveel ervaring mee. Zeker vanuit een strikte opvoeding loop je het risico dat je vooral het tegenovergestelde hebt meegekregen. Je hebt geleerd te gehoorzamen. Niet jij, maar iemand anders wist wat goed voor je was. Het was belangrijk om het ‘goed’ te doen en misschien was er weinig ruimte om te ontdekken wie je was, omdat het belangrijker was in een bepaald plaatje te passen. Je werd te weinig gestimuleerd om je eigen weg te vinden.

Innerlijke criticus

Zo ontstaat de innerlijke criticus. Hij helpt je in de pas te blijven lopen, want dat maakt dat je geaccepteerd wordt. In de loop van de tijd merk je echter hoe dat gaat wringen. Hoe hij je ondermijnt, hoe het nooit goed genoeg is en hoe je vaak niet komt tot de dingen die je graag zou willen doen (als je al weet wat je wilt). Deze innerlijke criticus is een vervorming van de stimulerende energie die ik hierboven beschreef.

Liefdevolle vader

Zowel de innerlijke criticus als de liefdevolle vader zijn uitingen van yang. Bij de innerlijke criticus is yang doorgeschoten, niet meer in balans. In het voorbeeld van de liefdevolle vader zie je hoe yang-kwaliteiten eruit zien als ze wél in balans zijn. De uitdaging is om contact te maken met die liefdevolle vader in jezelf die je helpt te doen wat je wilt doen op een manier die voor jou klopt. Zo kun je jezelf stevig en prettig neerzetten in de wereld.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier hulp bij wilt. Tot snel!