Als overtuigingen feiten worden, leven we vanuit oude pijn, oude ervaringen en angsten. Als overtuigingen feiten worden, zien we niets anders meer. We kunnen niet meer horen wat een ander zegt. Overtuigingen zijn ideeën over hoe het leven in elkaar zit. Over hoe de wereld, de mens, jijzelf en die ander in elkaar zitten. Het zijn ideeën, geen feiten. Misschien zijn het ook ervaringen, maar geen waarheden die de tand des tijds doorstaan.

En toch… toch hebben die ideeën de neiging zich te verdichten tot feiten. Tot iets wat jij ziet als een feit. Je weet gewoon heel, heel zeker dat de werkelijkheid op die manier in elkaar zit. En je snapt niet dat die ander, die je misschien wel hoog acht, dat niet ziet. Hoe kan het dat die ander niet snapt wat je zegt, dat hij er anders over denkt? Je kunt er niet bij met je hoofd en je probeert hem of haar te overtuigen, steeds fanatieker. Zie het dan toch!

Echt niet

Het is onbestaanbaar dat jíj iets zou moeten zien. Dat jij iets over het hoofd ziet. Jij hebt alle feiten op een rijtje. Het is zo klaar als een klontje. Jij hebt je erin verdiept en dit is de enige logische mogelijkheid. Dit is hoe het is. Jij hebt het overzicht en het inzicht. Je bent ook bereid om naar jezelf te kijken en je ongelijk toe te geven. Sterker nog, dat doe je ook. Maar nu? Nee, nu ligt het echt niet aan jou. Echt niet.

Blinde vlek

Je weet het zo zeker. En toch zie je het niet. Je ziet niet wat je niet ziet. Die blinde vlek: dat niemand de wereld ziet zoals deze is, maar dat we de wereld zien door de bril van onze overtuigingen. Wat we geloven dat waar is, filtert de informatie die we toelaten en creëert ons beeld van de werkelijkheid. En als dat beeld bevriest, verstarren we. Soms zijn we nog niet klaar voor een deel van de werkelijkheid, psychisch, mentaal, fysiek. Ons prachtige systeem schermt ons dan zodanig af dat we het niet zien, zelfs niet als het recht voor onze neus ligt.

Als je er klaar voor bent

Pas als we er klaar voor zijn, trekt de mist op. Dan komt het moment dat je iets ziet dat je daarvoor niet zag. Dat je ontdekt dat de dingen anders zijn dan je dacht. En je snapt niet hoe het mogelijk is. Dat je iets zo voor de hand liggends niet eerder gezien hebt. Verbazing, verwondering, verbijstering misschien zelfs.

Ja, er zijn meer facetten van de werkelijkheid dan die jij en ik zien. Er is altijd more to explore. Zodra je denkt de waarheid in pacht te hebben, verstar je in je eigen gelijk. Als ideeën overtuigingen en onwrikbare feiten worden, is het leven eruit. Het leven is altijd in beweging, feiten veranderen, de werkelijkheid is een stroom.

Ontdooi

Om fris en sappig en vitaal te blijven, sta je open voor dat wat je nog niet ziet. Ook als het lijkt alsof je het hele plaatje helder hebt. Je weet dat er veel is dat je niet weet en nog niet kunt zien. Ontdek door welke bril je kijkt en probeer ook open te staan voor de waarheden van anderen die door hun eigen bril kijken. Zie welke oude pijn, welke angst, welke ervaring jouw wereld vormgegeven heeft. Ontdooi je hart en ontdooi het beeld. Flow maar mee met het leven zelf en je blikveld blijft zich verruimen.

 

Wil je doorpraten? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje voor een afspraak. Tot snel!