Weet je hoe parels ontstaan? Als in de schelp van een mossel iets ‘vreemds’ (zoals een zandkorrel) binnendringt, kapselt de mossel deze indringer in, in laagjes parelmoer. En ken je het Japanse kintsugi, waarbij breuken worden gerepareerd met goud?

Kintsugi ontstond in de 15e eeuw toen een Japanse keizer zijn favoriete theepot brak en zijn vakmensen de opdracht gaf hier een mooie oplossing voor te vinden. Zij kwamen met het idee om de theepot met goudlijm weer aan elkaar te plakken. Met kintsugi worden breuken en oneffenheden dus niet zoveel mogelijk onzichtbaar gemaakt, maar juist benadrukt en mooier gemaakt.

Onze parels

Wat als alle nare dingen in het leven, alle barstjes en scheuren die we oplopen onze parels zijn, onze kans om de breuken met goudlijm te herstellen? We komen als prachtig wit bord, nog helemaal gaaf, ter wereld. In de loop der tijd is het onvermijdelijk dat er krasjes op het bord komen, doffe plekken ontstaan en stukjes afbreken. Misschien breken we wel doormidden of vallen we uiteen in duizend stukjes.

Helemaal van goud

Proberen we alles zo goed en zo kwaad als het gaat onzichtbaar te lijmen en doen we of er niets aan de hand is? Verstop je je helemaal achterin het keukenkastje? Of maak je het bord weer heel met goudlijm? Trots op je levenservaring, wijzer door tegenslag. Getekend door trauma’s. Gebroken, maar niet kapot. Misschien is het wel de bedoeling dat we aan het einde van ons leven helemaal van goud zijn… Uniek door onze eigen lijnen.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!