Ken je het sprookje van Blauwbaard? Zijn kersverse vrouw mag overal in zijn kasteel komen, behalve in dat ene kamertje. En o wee, als ze dat wel doet… In onze psyche is dat net zo. We kunnen het overal over hebben, behalve over dat ene onderwerp. Dan reageren we als door een wesp gestoken. De verwonding van je innerlijk kind wordt aangeraakt.

Je merkt het soms ook in gesprek met anderen. Je bent gezellig aan het kletsen, tót je die ene vraag stelt. De ander herpakt zich, maar je merkte dat er iets gebeurde. Het gezicht verstrakte even, de adem stokte, de ogen werden een tikkeltje donkerder, er viel een stilte. Wat dan ook. 

Ander onderwerp

Als dat gebeurt, weet je dat je dichtbij het kamertje van Blauwbaard bent. Gebeurt het bij jezelf, dan praat je er meestal snel over heen, snijd je een ander onderwerp aan of reageer je nét iets te luchtig. Of je reageert geïrriteerd, onredelijk, furieus. Dat is vaak niet eens bewust: instinctief voel je dat je daar niet wilt zijn, want wat je daar ziet, gooit de boel overhoop. Het is de Blauwbaard in jou.

Op slot

Het kamertje van Blauwbaard is een deel van je psyche dat je afgeschermd hebt. In dat kamertje bevindt zich namelijk een trauma, een pijnlijke ervaring of een emotionele schok. Als kind was dat te heftig voor je om te verwerken en dus is de deur op slot gedaan en mag er niemand bij. Inmiddels zijn er echter jaren verstreken. Je bent geen kind meer, ook al huist dat kind nog wel in je. Dat innerlijke kind wil de deur gesloten houden en de verwonding niet voelen. De Blauwbaard in jou beschermt je tegen het voelen van de verwonding van het innerlijk kind. 

Met pensioen

In het sprookje van Blauwbaard gaat de vrouw van Blauwbaard tóch het kamertje binnen als hij op reis is. Daar vindt ze Blauwbaards lijken in de kast. Hij wil haar nu ook ombrengen, maar ze verzint een list en waarschuwt haar broers. Die komen precies op tijd om haar te redden en Blauwbaard te doden. Jij als volwassene bent ook in staat hulp in te roepen (therapie, coaching, een goede vriend(in) in vertrouwen nemen, contact opnemen met de Luisterlijn) waardoor je wat er in het kamertje weggestopt zit, aan kunt kijken. Dat is niet makkelijk, wel mogelijk. Op die manier wordt je innerlijke kind bevrijd van een last en kan de Blauwbaard met pensioen. 

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!