Jij hebt het allemaal best op een rijtje, maar die anderen… Zei Jean-Paul Sartre al niet ‘de hel, dat zijn de anderen?’ Nou dan!

Ik las pas ergens dat je de auteur bent van je eigen verhaal en ik heb daar nog eens over nagedacht…

Ja?

Kijk, dat klinkt natuurlijk allemaal wel leuk, dat je zelf bepaalt hoe jouw verhaal verloopt, maar zo makkelijk gaat dat allemaal niet.

Oh nee?

Nee, in mijn geval bijvoorbeeld… ik heb prachtige ideeën, goede plannen, maar ja, die anderen werken niet zo mee.

De anderen, wie zijn dat?

Je weet wel, de figuranten zeg maar. Ik ben natuurlijk de hoofdpersoon, maar er zijn ook andere personages en die werken niet echt mee om er een mooi verhaal van te maken. Mijn vrouw bijvoorbeeld… En de kinderen.

Wat is er met je vrouw?

Nou, ik vind haar behoorlijk irritant. Ik vind dat ze zich wel wat meegaander mag opstellen, maar dat doet ze niet. Net als de kinderen trouwens, die gaan gewoon hun eigen gang. Hoe kan ik ooit mijn verhaal schrijven als mijn vrouw me al tegenwerkt?

Hmmm… hoe meegaand ben je zelf eigenlijk?

Ik? Ik ben niet zo heel moeilijk hoor. Volgnes mij ben ik best meegaand. Maar wat heeft dat er eigenlijk mee te maken? Nee, dan mijn vrouw… ik ben een stuk flexibeler dan zij. Als ze gewoon wat meer zou doen wat ik zeg dan zou het allemaal veel makkelijker zijn. Dat geldt ook voor mijn collega’s trouwens. Die doen ook regelmatig moeilijk.

Wel eens van projectie gehoord?

Als in een projectiescherm? In de bioscoop?

Ja, zo zou je het kunnen zien. Het gaat er eigenlijk om dat wat je van jezelf niet wilt zien, dat zie je in anderen. Dat kunnen zowel goede als minder prettige eigenschappen zijn.

Zeg je nu dat ik een starre hork ben die alleen maar aan zijn eigen denkbeelden vasthoudt?

Dit is echt niet te geloven! Je bent precies mijn vrouw. Kijk, dat is precies wat ik bedoel. Zo kan ik nooit mijn eigen verhaal schrijven, ik moet de verhalen van al die anderen herschrijven. Zij moeten eerst veranderen, want anders wordt het nooit wat. Hoe kan ik mijn briljante ideeën uitvoeren als niemand meewerkt?

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!