Na twee maanden alwéer gestopt met sporten. Je had je zo voorgenomen die ene collega van repliek te dienen, maar na wat gehakkel van jouw kant, ben je er direct mee gestopt. Dit project is belangrijk voor je, waarom denk je er dan zo vaak aan om het bijltje erbij neer te gooien? Is het een gebrek aan doorzettingsvermogen?

Je bent nijdig op jezelf: je houdt ook nooit eens iets vol, je hebt totaal geen doorzettingsvermogen. En je bent verdrietig: zie je wel, ik kan het niet. Toch kan het zomaar zijn dat het helemaal niets te maken heeft met iets niet kunnen of een gebrek aan doorzettingsvermogen. Misschien heeft jouw situatie wel alles te maken met twijfel.

Twijfel

Zolang je resultaat haalt, zie je dat als een bevestiging dat je goed bezig bent. Maar o wee als dat resultaat niet snel genoeg komt, dan slaat de twijfel toe.
Doe ik het wel goed?
Past dit eigenlijk wel bij me?
Is dit wel de juiste aanpak?
Is dit wel levensvatbaar?
Heb ik het wel bij het rechte eind?

Vicieuze cirkel

Die twijfel ondermijnt je dusdanig, dat je stopt. Het is niet je gebrek aan doorzettingsvermogen, maar het gemis aan geloof in je eigen kunnen, in jouw kracht en mogelijkheden dat je de das omdoet. Erger nog: doordat je gestopt bent, is het vuurtje van ‘zie je wel, ik kan het niet’ verder opgelaaid en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Bevestiging nodig

Als je te weinig vertrouwt op jezelf, heb je bevestiging van buitenaf nodig dat je goed bezig bent. Die bevestiging zoek je in goede resultaten, complimenten van anderen, een goed cijfer of een lovende beoordeling. Helaas vullen die de leegte die het gebrek aan zelfvertrouwen met zich meebrengt niet structureel op. Iedere keer heb je weer een nieuwe ‘shot’ nodig. De enige manier om van die zelftwijfel af te komen en te leren vertrouwen op je eigen kunnen en beoordelingsvermogen, is ontdekken waar de wortels van dit gevoel zitten. Dan hoef je nooit meer te twijfelen aan je doorzettingsvermogen of te denken dat je het niet kunt. Dan doe je het gewoon!

 

Wil je daar eens over sparren? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!