Ik was laatst op een netwerkbijeenkomst en daar kwam ik in gesprek met een man. Een van zijn eerste vragen was wat ik deed voor werk. Toen ik vertelde dat ik met verhalen werkte, werd hij direct enthousiast. “The storyteller”, riep hij blij uit, “dat keek ik vroeger altijd!” Toen ik hem aan bleef kijken als een lege sigarendoos, pakte hij zijn telefoon tevoorschijn en liet me op Wikipedia zien dat ‘The Storyteller’ een serie was waarin een verhalenverteller sprookjes en mythen vertelt.

Ik moest hem opbiechten dat ik daar nog nooit van gehoord had en toen ik hem vertelde dat ik geen sprookjes vertel, maar op zoek ga naar echte verhalen van zzp’ers en in organisaties was hij lichtelijk teleurgesteld. “Maar dat is toch saai”, zei hij. “In het dagelijks leven gebeurt niets, het is altijd hetzelfde. In die verhalen heb je tovenaars en heksen, schatten en draken, maar wat maken wij nou mee?”

Draak op je werk

Joseph Campbell! schoot het door me heen. “Nou”, vertelde ik, “er is een man geweest die duizenden verhalen heeft onderzocht en hij kwam tot de conclusie dat de opbouw van verhalen eigenlijk altijd hetzelfde is. Elk verhaal bestaat uit dezelfde elementen. Die elementen zie je ook weer terug in het dagelijks leven. Wij hoeven dan wellicht niet met een zwaard op pad om een vuurspuwend monster een kopje kleiner te maken, maar iedereen kent wel een draak die z’n werk (of leven) wat lastiger of minder leuk maakt.”

Schat vinden

“Tsja… als je het zo bekijkt, dan heb je wel gelijk.” Ja, zo bekijk ik het leven! Soms zijn er mensen die je een handje helpen of zijn er mensen die je juist tegenwerken bij het bereiken van je doel. Soms sta je jezelf in de weg. Dan ben je je eigen tegenstander. Het kan ook zijn dat je opeens een schat vindt – je ontdekt een kwaliteit van jezelf waardoor je een lastige opdracht tot een goed einde brengt.

Held op sokken

Elke dag leef je jouw verhalen. In die verhalen ben jij de held (al dan niet op sokken). Hoe bewuster je bent van jouw eigen verhalen, hoe meer je ervan leert. Over welke draak je moet verslaan en welke schatten je daarvoor kunt gebruiken. Of je nu een zzp’er bent of in een organisatie werkt: doe je ogen open en lees je eigen verhaal!

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!