Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Eén is geen, maar bij verhalen geldt dat niet (en bij schapen dus ook niet). In onderstaand voorbeeld zie je wat één verhaal over je vertelt, als je de tijd neemt erop te reflecteren.

In september was ik co-trainer van een training voor mensen uit de bouw. Een onderdeel van de eerste dag was dat alle deelnemers een verhaal vertelden over iets waar ze mee worstelden. Op het moment zelf praatten we in de groep door over deze verhalen en ze werden opgenomen. Naderhand werkte ik alle verhalen uit en schreef erbij wat me opviel.

Eyeopener

Op de derde trainingsdag keken we weer naar deze verhalen. Eén deelnemer vertelde dat hij geschrokken was toen hij zijn verhaal terug las. ‘Heb ik dat echt zo gezegd? Praat ik zo?’ Zijn eigen opgeschreven verhaal was voor hem een eyeopener om op een andere manier met de mensen om hem heen te communiceren. Een andere deelnemer vertelde dat hij een tijd geleden een assessment had gedaan. Uit dat assessment waren dezelfde punten naar voren gekomen als die mij waren opgevallen in dat ene verhaal van hem. Eén man had de verhalen niet gelezen, maar wel feedback gevraagd aan zijn vriendin. We vroegen hem het verhaal ter plekke te lezen. ‘Hé, dat is bijzonder. Mijn vriendin heeft precies dezelfde dingen gezegd als die hier onder het verhaal staan’, vertelde hij verrast.

Verhalen voor zelfreflectie

Met slechts één verhaal kom je al ontzettend veel over jezelf te weten. Als je maar weet hoe je er naar moet kijken… Een mens bestaat uit talloze verhalen, moet je nagaan wat een schat aan informatie je over jezelf hebt! Voor zelfreflectie, om patronen te ontdekken, om je kwaliteiten boven tafel te krijgen of belemmeringen op te sporen. Ik daag je uit om je verhalen met andere ogen te bekijken!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!