Lig je net lekker je boodschappenlijstje te maken tijdens de yogales, hoor je de docent zeggen ‘Observeer je gedachten en laat ze gaan’. Maar je hebt dat lijstje bijna af… ‘Ik word gék van al die gedachten’ denk je, als je verzuipt in de chaos in je hoofd met gedachten die van de hak op de tak springen. Wat is het toch, dat we ons zo makkelijk mee laten slepen in al die gedachten? Is het FOMO?

Je gedachten fluisteren je toe:
“Die kritische gedachten zijn misschien niet fijn, maar wat als ze waar zijn? Als ze je waarschuwen voor een nog grotere misstap? Als ze je behoeden voor fouten?”

“Die doemscenario’s zijn geen vrolijke vooruitzichten, maar wat als ze blijken te kloppen? Je kunt maar beter voorbereid zijn.”

“Dat boodschappenlijstje in je hoofd dat bijna af is loslaten? Dat is toch zonde… Je kunt het beter even afmaken nu.”

“Even lekker wegdromen… je weet heus wel dat het een fantasietje is, maar jij hebt toch ook recht op zo’n momentje voor jezelf?

Belangrijk, toch?

En ja, wat ze zeggen klinkt allemaal zo logisch dat het wel waar móet zijn. Dat is precies waarom het zo moeilijk is om niet in onze gedachten mee te gaan. We vinden ze belangrijk, we geloven ze. En iets dat je gelooft laat je niet zomaar los. Iets wat je belangrijk vindt, laat je niet zomaar gaan. Stel dat je net iets essentieels mist? Misschien mis je nét een belangrijk inzicht als je geen aandacht schenkt aan je gedachten. Daarom blijf je luisteren naar die innerlijke criticus, ook al word je er kribbig, somber en opstandig van. Duidelijk een gevalletje van FOMO.

Angst om iets te missen

Die ‘fear of missing out’ is een briljante manier om je aandacht vast te houden. Het is net als met een fruitmachine: je blijft er maar geld in gooien, omdat je bang bent dat de jackpot valt op het moment dat jij ermee stopt en een ander achter het apparaat kruipt. Die angst om iets te missen, houdt je vastgelijmd aan je gedachten. Maar terwijl jij aandacht besteedt aan die fruitmachine van je gedachten, mis je een heleboel andere dingen. Je hebt weinig aandacht voor je kinderen en bent ongeduldig tegen ze. Je kunt niet genieten van de film, omdat er van alles in je hoofd rondspookt. Tijdens het eten ben je in gedachten verzonken. Je reageert afwezig als je partner iets zegt. Kortom: door je angst om iets te missen, mis je van alles!

Regie nemen

Er is helemaal niets mis met denken. Het is een onmisbare en belangrijke kwaliteit. Het is alleen niet de bedoeling dat je denken de dienst uitmaakt. Einstein zei al: ‘The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.’ Het is tijd om zelf de regie weer in handen te nemen en je niet te laten leiden door je gedachten. Laat je gedachten je ondersteunen bij wat je doet, in plaats van dat je een slaaf wordt van alles wat in je hoofd omgaat.

 

Ook zo’n last van FOMO? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!