“Je kunt toch gewoon….” “Als je nou gewoon zo doet, dan is het echt heel makkelijk.” En ja, objectief gezien ís het ook niet moeilijk. Op tijd komen, om hulp vragen, ergens binnenlopen. Nee zeggen, ja zeggen of vul zelf maar in… Maar het gewoon even doen, dat blijkt toch heel lastig.

Je snapt zelf eerlijk gezegd ook niet waarom het je maar niet lukt. Toch lijkt het wel alsof er een onzichtbaar obstakel opdoemt, als je het probeert. Alsof je tegen een muur aanloopt. Alles gaat op slot, het lijkt onmogelijk en je weet niet wat je eraan moet doen. Je begint aan jezelf te twijfelen. Geeft jezelf op je kop. Wie weet lukt het je met een uiterste krachtsinspanning, maar dat is geen structurele oplossing.

 Je bent niet gek

Weet je wat het is? Als er sprake is van iets dat heel makkelijk is, waarvan iedereen zegt ‘dat doe je toch gewoon’ (het woord ‘gewoon’ is een absolute aanwijzing), maar het lukt toch steeds niet? Dan is er inderdaad sprake van een obstakel. Je bent geen loser. Je wordt tegengehouden. Waarom? Waardoor? Ik heb geen idee. Dat verschilt per persoon.

 Geen zin in

Wat ik wel weet, is dat het tijd is om dat obstakel te identificeren. Het staat je niet voor niets in de weg nu. Misschien is het een overtuiging die niet meer past, een overlevingsmechanisme, iets dat weggedrukt is, omdat het op een bepaald moment in je jeugd niet handig was. Misschien is het een teken dat je iets eigenlijk helemaal niet wilt en probeert iets in jou je dat op deze manier duidelijk te maken. Wat het ook is, in ieder geval is het iets waar jij je niet bewust van bent.

Bewustwording

En zoals zo vaak: als je er last van hebt, dan zit er maar één ding op. Wat onbewust is bewust maken. Ontdekken wat er nog meer meespeelt, maar wat je nog niet wist. Bewustwording is het sleutelwoord. Want gewoon doen, dat kan alleen als er geen onzichtbare krachten zijn die de boel blokkeren. Hoe sterk je wilskracht ook is, uiteindelijk leg je het af tegen de krachten uit het onbewuste. Soms denken we dat wíj de regie hebben, maar nog veel vaker worden we bestuurd door onbewuste processen. Goed om te weten als je weer eens tegen een onzichtbare muur aan loopt.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!