In het hier-en-nu zijn. Wie wil dat niet tegenwoordig? En wie is er niet mee bezig om dat via yoga, mindfulness en meditatie te bereiken? Want ja, in het hier en nu, dat is waar de magic happens. Daar vind je leven plaats, ook al lijken we vaak te doen alsof we het leven bedenken in ons hoofd. Alleen, het is verrekte moeilijk. Steeds weer zit je overal, behalve hier, en nu.

Een van de oorzaken hiervan is volgens mij dat je voor aanwezigheid in het hier-en-nu een lichaam nodig hebt. Je eigen lichaam wel te verstaan. Je lijf kan zich niet in het verleden of de toekomst bevinden. Het bevindt zich altijd hier, op dit moment. Je lichaam is dus de poort naar het hier-en-nu. Dat weet je ongetwijfeld als je een beetje met dit onderwerp bezig bent. 

Niet blij met je lijf

Maar… wat als je helemaal niet blij bent met je lijf? Als je eigenlijk, bewust of onbewust, helemaal niet in dat lijf wilt zijn? Als je het niet wilt voelen, er niet mee geconfronteerd wilt worden? Misschien omdat het niet voldoet aan je ideaalbeeld of dat van de maatschappij. Omdat het je teleurgesteld heeft of omdat je eigenlijk gewoon heel boos bent op je lijf.

Plek in de wereld

In onze tijd lijken we vooral mee te krijgen hoe je je lichaam kunt veranderen door diëten, sporten en plastische chirurgie. We zijn bezig met de juiste kleding, make-up, tatoeages, een goed kapsel en andere versieringen. We lijken vergeten te zijn dat ons lijf er niet in de eerste plaats is om gemodelleerd en versierd te worden (hoe leuk dat natuurlijk ook is), maar dat ons lichaam onze plek is in de wereld en onze mogelijkheid om aanwezig te zijn in het hier-en-nu, waar het leven echt plaatsvindt.

Aanwezig durven zijn

Zonder het besef van deze belangrijke functies van ons lichaam, kunnen we moeilijk verwachten dat we echt onze plek in de wereld innemen. Of dat we in het hier en nu ons leven leven. Het lijkt dan een onmogelijke opgave. Misschien is de eerste stap wel dat we ons lijf accepteren en waarderen, dat we er aanwezig in durven zijn. Hoe imperfect het misschien ook is in onze eigen ogen. Ik durf namelijk te wedden dat het in ieder geval perfect is om in het moment te zijn.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!