Hoe lekker is het om je te wentelen in die heerlijke suikerspinwereld van illusies. Als iemand graag in illusies gelooft, dan ben ik het wel. Het heeft alleen een tijdje geduurd voor ik erachter was.

Een bekende illusie is de ‘als … dan…-variant’. Een mooie van vroeger: als ik maar afval, dan voel ik me beter (nee dus). Of: als ik die ene opdracht nu maar krijg, dan hoef ik me niet zo druk te maken (was dat voor die tijd wel nodig dan?). Als deze klus af is, dan ga ik lekker ontspannen (waarom niet nu al?).

Sex and the city

Ik ben nooit de uitspraak van Miranda in Sex and the City vergeten. Twee vrouwen praten over waarom date X niet heeft teruggebeld. Ze verzinnen allerlei excuses voor hem, totdat Miranda het niet meer kan aanhoren en zegt: ‘He’s just not that into you’. Ai… dat wordt haar niet in dank afgenomen. De realiteit is niet altijd prettig om onder ogen te zien, maar als je het wel doet, brengt het op een of andere manier ruimte.

Uitgesteld leven

In de wereld van als… dan… leef je niet echt. Je doet aan uitgesteld leven. Pas als de ideale situatie gecreëerd is, dan begint het allemaal. En tot die tijd wacht je daarop, of je verzint een nieuwe als … dan… als de oude niet blijkt te werken. Dromen over een toekomst waarin alles beter wordt, zonder dat je in het hier en nu consequent stappen zet om dat doel te bereiken, is een fantasiewereld. Ja, daar kun je je heel prettig in voelen. En nee, het geeft je nooit het gevoel dat je écht leeft. Door te blijven dromen, verzwak je jezelf. Je ondermijnt jezelf, als je jezelf niet gunt om de regie te nemen.

Ondermijnen

Als je het nú te druk hebt, is het verstandig er op dit moment iets aan te doen. Als je nu te zwaar bent, kun je wachten tot je nog een paar kilo bent aangekomen, of je onderneemt nu actie. Op het moment dat je durft te zien wat de realiteit is, kun je in het hier en nu stappen zetten. Het betekent dat je durft te zien wat er is, ook al is dat niet wat je wílt zien. Door het wel aan te kijken, spreek je je eigen kracht aan. Je gebruikt je creativiteit: wat kun je doen om uit deze situatie te komen? Daarmee neem je je verantwoordelijkheid. Hoe meer je dat doet, je sterker je je voelt.

Vrijheid

Je bevrijd je van de gevangenis die een illusie óok is. Illusies houden je vast in iets dat niet de realiteit is – een fantasie dat alles beter wordt, een te rooskleurig beeld van jezelf, maar ook een te negatief beeld van jezelf. Het web dat gesponnen is, lijkt een vangnet. Het lokt je verleidelijk naar zich toe, om je vervolgens te verstikken. Het vraagt moed om iets dat zo waar lijkt of zo aantrekkelijk oogt, de rug toe te keren en je ogen te openen voor dat wat er echt is. De realiteit lijkt pijnlijker, rauwer dan je fantasiewereld, maar de ruimte en vrijheid die je ervaart, maakt dat het leven vooral échter is. Je voelt meer dat je leeft.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!