Je hart volgen heeft soms de associatie van rozenblaadjes en geluk; als je dat doet, komt het allemaal goed. Ook werken vanuit je DNA kan zo opgevat worden: vooral doen wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Maar je hart heeft veel meer voor je in petto.

Want voordat je kunt doen waar je gelukkig van wordt, moet je vaak eerst ontdekken wat er nog in de schaduw ligt aan ongebruikt potentieel, belemmerende overtuigingen en onvermoede talenten. Dat zijn namelijk onmisbare tools om daadwerkelijk te kunnen doen waar je gelukkig van wordt.

Niet over rozen

Die weg gaat zeker niet altijd over rozen, het is een weg vol gevaar waarin je draken tegenkomt die je moet verslaan. De weg van je hart en werken vanuit je DNA hebben alles te maken met je gave en de daarbij horende opgave. En ja, dat maakt je gelukkig. Je ervaart wat je doet als zinvol, je leven vol betekenis. Maar om daar te komen moet je soms dingen doen waar je helemaal geen zin in hebt. Denk aan Frodo die echt geen trek heeft om op pad te gaan. Of aan Bastiaan uit het Oneindige Verhaal die niet reageert op de oproep van de Kleine Keizerin. Of aan Jonas (die van de
walvis) die in de tegengestelde richting vertrekt.

Doodeng

Het kan zomaar zijn dat de weg van je hart je eigen plannen doorkruist. Wees dus voorzichtig met wat je wenst. Als je bij jezelf zegt dat je graag meer je hart wilt volgen, brengt dat je op plekken die je niet verwacht had. Het laat je wegen zien die je onbegaanbaar achtte. Je doet dingen die je doodeng vindt. Ik ging in loondienst (na jaren als zelfstandige gewerkt te hebben) en ik dacht dat mijn leven over was. Ooit bedankte ik voor een lucratieve, langdurige opdracht, omdat mijn hart me een andere kant uit stuurde, terwijl ik rationeel alleen maar kon bedenken hoe onverstandig het was. Ik zei ja tegen opdrachten waarvan ik niet wist of ik ze kon. 

Avontuur

Je hart volgen gaat niet vanzelf, maar is altijd gaaf en vervullend. Voor het volgen van je hart heb je een flinke dosis moed nodig. En zin in avontuur. Je moet bereid zijn je eigen ideeën te laten varen en je te laten verrassen door alles wat het leven je voorschotelt. Dan ontdek je dat wat je gelukkig maakt. Je vindt zekerheid in de onzekerheid en balans in de dynamiek van het leven. Wat wil je nog meer?

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!