Be yourself, everyone else is taken. Wijze woorden van Oscar Wilde. Jezelf zijn betekent onder andere dat je weet wie je bent. Je kent  je eigen kwaliteiten en durft ze ook te laten zien. Je bent niet onnodig bescheiden, je maakt gebruik van jouw sterke kanten.

Jezelf zijn betekent ook dat je jezelf accepteert zoals je bent. Niet alleen met je kwaliteiten, maar ook met de dingen waar je niet zo trots op bent, die je liever anders zou willen of waar je gewoon niet voor in de wieg gelegd bent. Weten waar je niet goed in bent en wat je valkuilen zijn. Dat voorkomt dat je er met open ogen intrapt. Bovendien kun je anderen inschakelen die goed zijn in de dingen waarin jij niet uitblinkt. Dat scheelt jou een hoop tijd en energie.

Nadoen

Jezelf zijn houdt tegelijkertijd in dat je niet iemand anders wilt zijn of na wilt doen. Je kiest je eigen pad. Ik hoorde onlangs van een ondernemer dat ze een goed concept ontwikkeld had dat gekopieerd werd door andere ondernemers. Waarom doen zulke ‘ondernemers’ dat? Blijkbaar hebben ze geen vertrouwen in hun eigen creativiteit om iets nieuws te ontwikkelen. Ze hebben geen behoefte om zich te onderscheiden, maar gaan liever op in de massa. Lekker veilig doen wat iedereen doet. Dan ben je als ondernemer niet jezelf, maar je doet iemand anders na. Zie dan nog maar eens op te vallen!

Jaloezie

Ook al heeft een ander het nog zo mooi voor elkaar of heeft hij nog zulke creatieve ideeën, het zijn niet jóuw ideeën. Soms kun je best jaloers zijn op iemand en zou je willen dat je het zelf bedacht had of dat jij jezelf op die manier in de markt kon zetten. Dat gevoel kan leiden tot inspiratie om zelf ook zoiets te bedenken. Als je je echter laat verlammen door jaloezie, raak je steeds verder achterop. Hoe goed iets voor een ander ook werkt, zo werkt het niet voor jou. Simpelweg omdat het niet van jezelf is. Pas als het van jezelf is, werkt het optimaal. Omdat het jou dan op je lijf geschreven is. Maatwerk voor en door jezelf. Iets om trots op te zijn!

Wees jezelf, er zijn genoeg anderen.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!