Ik heb onlangs een nieuwe lamp gekocht. Zo’n Marokkaanse, met allemaal gaatjes in de kap. In de winkel hingen tientallen van zulke lampen, dus het was nog best moeilijk kiezen. Gaan we voor de allergrootste of toch maar een maatje kleiner, die doffe of juist die glimmende? De verkoopster was erg behulpzaam en uiteindelijk hakten we de knoop door.

We gingen meteen naar huis om te kijken of ‘ie in het echt net zo mooi zou staan als in onze verbeelding. De kamer waar de lamp kwam te hangen was eerst al aan een grondige herinrichting onderworpen en de lamp was het sluitstuk. Met enige spanning telden we af: 1, 2, 3, lichtknopje, lamp aan! Wow…¬†Onze verwachtingen werden overtroffen.

Sprookjesachtig licht

De hele kamer baadde in een sprookjesachtig licht met allerlei grillige patronen op de muren en op het plafond. Je waande je echt in een andere wereld. Was de kamer na de herinrichting al anders, nu werd er nog eens even een schepje bovenop gedaan. Zo had ik deze kamer nog nooit bekeken!

Ander perspectief

Ik begreep meteen waar de uitdrukking ‘dingen in een ander licht zien’ vandaan komt. Door een ander licht te laten schijnen, zie je dezelfde dingen opeens heel anders. Dat opent perspectieven! Als je iets wilt veranderen is het misschien niet eens nodig om je hele leven om te gooien, te verhuizen of je baan op te zeggen. Je hoeft alleen maar anders te kijken naar je situatie.

Verplaats je in een ander

In mijn coachingsgesprekken doe ik vaak een oefening die je vanuit een ander perspectief laat kijken. Je neemt een situatie en kijkt daar vervolgens vanuit jezelf naar. Wat vind jij ervan, wat zie je en wat voel je? Daarna kijk je naar hoe een ander (een vriend van je, een collega, je partner) er naar kijkt. Tenslotte verplaats je je in een buitenstaander en kijk je door zijn ogen. ’t Is een hele simpele oefening, maar heel effectief. Ik heb al veel mensen verbaasd zien staan over wat zo’n verschuiving van perspectief teweeg brengt.¬†Laat vandaag je licht eens op een andere manier schijnen en laat je verrassen door wat je te zien krijgt!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!