Stel dat je op een andere manier naar je werk, je bedrijf en je leven zou kijken. Soms wordt alles daar een stuk simpeler van. Hoe zou je leven eruit zien als het een sprookje was? Wie zou de prins zijn en wie de prinses? Wie de boze heks, de draak of de grote, boze wolf? Naar welke schat zou je op zoek zijn en waar zou je hem kunnen vinden? Wie zou je daarbij kunnen helpen?

Misschien vind je een sprookje een te simpele weergave van de werkelijkheid. Toch kan het veel opleveren om bepaalde situaties gewoon eens in sprookjesvorm te gieten. Hoe complexer de situatie, hoe beter. Breng het terug naar de kern, maak het simpel. Je bevindt je trouwens in goed gezelschap als je dat doet. Ooit de boeken van Jos Burgers gelezen? Of het verhaal van de kolonie pinguins die ontdekt dat hun ijsberg smelt van John Kotter?

Nodeloos ingewikkeld

Wij mensen hebben nogal vaak de neiging situaties ingewikkelder te maken dan ze zijn. Dat kan allerlei redenen hebben: politiek, te weinig kennis of de overtuiging dat het niet zó makkelijk kan zijn. Zet dat allemaal eens opzij en benoem de volgende onderdelen in jouw situatie:

– de hoofdpersoon
– waar het verhaal begint en eindigt
– medestanders
– tegenstanders (de draken)
– waar zie je een wending in het verhaal

Anders kijken

Je leven als sprookje: door een situatie op deze manier te analyseren, kijk je er anders naar dan je gewend bent en dat kan mooie resultaten opleveren. Neem een situatie in gedachten waar je op dit moment last van hebt. Waar wil je dat dat verhaal eindigt? Bedenk of je dan nu op de juiste weg zit. Wellicht zie je tegenstanders die je verhinderen te komen waar je naartoe wilt. Hoe schakel je deze uit? Zoek naar hoe je het verhaal een wending kunt geven. Is het een positieve of een negatieve wending? Welke handeling zorgt voor een positieve draai in het verhaal en welke handeling maakt het allemaal erger? Door hier over na te denken, ontdek je dat je eerste impuls niet altijd het beste is. Of dat je soms zelf je eigen tegenstander bent. 

Medestander nodig om je verhaal tot een goede einde te brengen? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje. Tot snel!