Opeens heb je het! Dat ‘lifechanging’ inzicht, die bijzondere ervaring. En je verwacht dat je leven hierna niet meer hetzelfde zal zijn, kán zijn. Vaak kom je bedrogen uit. Misschien voel je dat er wel iets veranderd is, maar lifechanging? Nee, dat niet. Een week later doe je alweer gewoon wat je voor die tijd ook deed. Misschien ben je teleurgesteld, in jezelf, in de ervaring. Hoe kan dat?

Helaas is een ‘Paulusbekering’ waarna alles anders wordt niet de standaard. Hoe graag we dat ook zouden willen. Er zijn krachten in ons systeem – bijvoorbeeld een beschermingsmechanisme – die erop gebrand zijn alles zo snel mogelijk weer in de oude situatie terug te brengen. Alles moet blijven zoals het is. Vaak ben je je daar niet van bewust, hoewel je er soms wel iets van registreert, zonder misschien precies te weten wát. Iemand zei ooit tegen me: “Na een opstelling kost het me altijd zoveel moeite om alles weer tot rust (lees: de oude situatie) te brengen.” Hoe dan ook, het lukt vaak heel aardig om min of meer terug te gaan naar hoe het was, terwijl je dat dus eigenlijk helemaal niet wilt.

Emoties verduren

Niet zo vreemd dat het inzicht of die bijzondere ervaring minder uitwerking heeft dan je dacht of hoopte. Voor duurzame verandering moet je je bewust zijn van de neiging van je persoonlijkheid om terug te keren naar het oude. Een bijzondere ervaring kan allerlei emoties naar boven brengen: verwarring, een onbestemd gevoel, verdriet, boosheid, verlorenheid. Die gevoelens heb je te verduren als je het nieuwe een plek in je leven wilt geven. Het is dus juist niet te bedoeling deze gevoelens zo snel mogelijk weg te stoppen of tot rust te brengen. Nare emoties verduren is geen pretje en soms kun je je afvragen of dit echt wel de bedoeling is. Maar weet: dit hoort erbij. Verdraag wat je ervaart, schrijf of praat erover en laat het er zijn. Op een gegeven moment merk je dat je je weer lichter voelt. De integratie van het nieuwe is een feit.

Gedrag veranderen

Soms kan het nodig zijn je routine of je gedrag te veranderen. Dat vraagt om bewustheid én aanspreekbaarheid, zodat anderen je een seintje kunnen geven wanneer je weer in ‘oud’ gedrag terechtkomt. Doordat er op een diepere laag iets is veranderd, is het aanpassen van je routine of gedrag makkelijker. Zou je iets willen veranderen, terwijl je innerlijke wereld hetzelfde is gebleven, dan is dat veel moeilijker en het kost je veel meer energie. Op die manier is dat inzicht of die ervaring iets dat wel degelijk een verandering in je leven teweegbrengt. Echt lifechanging!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!