In december draaide ik mijn laatste dienst voor de Luisterlijn. Met heel veel plezier heb ik 2,5 jaar als vrijwilliger aan de telefoon en de chat geluisterd naar de verhalen van bellers en chatters. Bijzondere, mooie, verdrietige en pijnlijke verhalen. Verhalen over veerkracht en over geknakt zijn, over hoop, liefde en eenzaamheid. Over boosheid, onbegrip en machteloosheid.

Dag en nacht kunnen mensen contact opnemen met de Luisterlijn en dat gebeurt ook. Er is behoefte aan mensen die luisteren. Dus mocht je nog vrijwilligerswerk zoeken…

Luisteren is iets anders dan stil zijn en wachten tot de ander is uitgepraat. Echt luisteren is onlosmakelijk verbonden met aandacht. Aanwezig zijn. En de waarheid van de ander accepteren, zonder je aangevallen te voelen of het idee te hebben dat jij er iets mee moet.

Vrouwen doen het ook

Oeh… en dat is toch moeilijk. Want de eerste reflex is vaak willen helpen, een oplossing bedenken. ‘Heb je dit al geprobeerd?’ Niet alleen mannen doen dat, vrouwen ook. Het is namelijk lastig om te zien dat iemand het moeilijk heeft en dan niets kunnen doen. In actie komen vermindert het ongemak bij jezelf.

Mooiste les

De mooiste les die ik leerde ging over stilte. Als de ander uitgepraat was, stelde ik al snel een vraag of ik gaf een reactie op wat er gezegd werd. Maar als luisteraar is het niet altijd nodig om iets te zeggen of (meteen) te reageren, ontdekte ik. Op de momenten dat ik het ook stil durfde te laten zijn, ontstond magie. Dan wás ik gewoon even, samen met mijn gesprekspartner.

De stiltes in een gesprek zijn scheppend. ‘Juist de stiltes tijdens een gesprek geven ruimte om te reflecteren op wat er zojuist is gezegd.’ schrijf ik in Iedere dag bijzonder. De ander kan wat hij zojuist gezegd heeft, laten landen. En dan opeens komt er een inzicht.

Eureka

Ik heb het zelf ook regelmatig ervaren: je praat tegen iemand, maar nog voordat hij of zij iets gezegd heeft, krijg je een eureka-moment. Je bedankt de ander die tegensputtert dat hij niets gedaan heeft. Maar dat is niet waar.

Er is naar je geluisterd, en dat maakt het verschil.

 

Wil je doorpraten? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje voor een afspraak. Tot snel!