‘Ssssttt… straks vinden ze ons nog!’ Ik zit op en mijn hurken achter een struik en stoot mijn nichtje aan. We verstoppen ons voor mijn vader, haar opa. Hopelijk krijg ik straks de kans de bal weg te trappen. We spelen buskruit met de hele familie.

Misschien ziet dat er gek uit, al die volwassenen loerend om hoekjes, verstopt achter bomen en wild joelend als het iemand lukt de bal weg te trappen. Maar gek, wat is gek? Spelen is gezond. Als je dat niet doet, ben je pas gek! En dus speel ik regelmatig buiten bij Natuurlijk Sportief, stoei ik met mijn man, maak ik een spelletje van het traplopen of ga ik apenkooien.

Voordelen van spelen

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat spelen heel veel voordelen heeft als je volwassen bent:

  • Spelen verzacht pijn
  • Het maakt je vrolijk (door onder andere de endorfine die vrijkomt)
  • Het maakt je creatiever
  • En socialer
  • Spelen vermindert stress

Reden genoeg om het serieus te nemen, dacht ik zo. Maar ik heb ook nog wel wat toevoegingen uit eigen ervaring. Fysiek spelen is namelijk ook goed voor je conditie. Want tikkertje is natuurlijk gewoon een sprintje trekken, alleen leuker. Bij Natuurlijk Sportief sleep ik regelmatig met zware takken, daar word een mens ongemerkt toch net wat sterker van. Zo kun je die saaie sportschoolroutine wel opdoeken.

Zonder doel

Veel sporten zíjn natuurlijk al spel, tenminste als het niet gericht is op een bepaald doel. Sport je om af te vallen, sterker of fitter te worden of te winnen, dan is het geen spel meer. Spelen is namelijk een activiteit zonder doel, die je alleen doet omdat het leuk is.

Vooral in een serieuze wereld

Heel veel mensen spelen al – van larpen tot bordspellen, van teamsport tot spelen met de kinderen in een speeltuin – maar er zijn nog genoeg mensen die dat niet doen. Of te weinig. En dat is jammer. Want in een serieuze tijd als deze, is het juist belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je alles wat er op je afkomt aankunt. Spelen helpt daarbij. Het maakt je positiever, weerbaarder en zorgt ervoor dat je creatieve oplossingen bedenkt, al dan niet met anderen, voor de grote en kleine problemen die je op je pad tegenkomt.

Dus, doe jezelf en de wereld een plezier en speel wat meer!

 

Wil je doorpraten? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje voor een afspraak. Tot snel!