Johan Cruijff zei het al: ‘Toeval is logisch’ en dat is het ook. De laatste tijd ben ik geïnteresseerd geraakt in het fenomeen toeval. Wat het precies is, wat je ermee kunt en hoe toevallig toeval nou eigenlijk echt is. En wat heeft synchroniciteit met toeval te maken? Alhoewel ik vaak ‘Hé, dat is toevallig’ zeg, geloof ik helemaal niet in toeval. Nooit gedaan ook, voor zover ik me kan herinneren. Verder dan deze stelling kwam ik echter niet. Totdat ik stuitte op het het onderwerp ‘synchroniciteit’ dat afkomstig is van psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung. Synchroniciteit is volgens hem ‘wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkene zinvol verband, dat niet noodzakelijk als causaal wordt ervaren’.

Toeval

Een voorbeeld vers van de pers: ik heb de eerste twee alinea’s van dit blogbericht geschreven en raak daarna in gesprek met een goede vriend. Hij vertelt me dat hij afgelopen zondag heeft gepreekt over …. juist ja, toeval. Is dat nou toevallig of niet?

Storytelling ontdekt door toeval

En vooruit, nog eentje: toen ik op een gegeven moment besloot dat ik ‘iets’ met verhalen wilde doen, maar nog helemaal niet wist wat, kwamen er steeds dingen op mijn pad die me een stukje op weg hielpen. Een tweet over storytelling, die me leerde over het bestaan ervan; iemand die al jaren met storytelling werkte en me de juiste vragen stelde, waardoor ik weer een stukje verder kwam; een training storytelling waar nog precies één plek over was… Al deze dingen gebeurden toen ik me ging richten op verhalen.

Op de juiste weg

Synchroniciteit, toeval… het is ook maar net hoe je het zelf ervaart. Iemand anders vindt het misschien toevallig, maar ik denk dat zulke dingen gebeuren op het moment dat je op de juiste weg bent en erop vertrouwt dat de weg zich gaandeweg voor je ontvouwt. Dat heeft alles te maken met loslaten en (durven) luisteren naar je innerlijke stem. Je overgeven aan wat er komt en erop vertrouwen dat je pad zich overeenkomstig je bestemming ontrolt, zoals Joseph Jaworski zegt.

Luisteren naar je innerlijke stem

Toeval laat zich zien als je op het juiste moment op de juiste plek bent en de enige die je kan vertellen waar je dan heen moet, is je innerlijke stem. Om je innerlijke stem te verstaan, moet je echter de tijd nemen om te luisteren. Even stilstaan, de controle loslaten en niet bezig zijn met werk, deadlines, sociale contacten en andere verplichtingen. De tijd nemen voor jezelf om te luisteren waar je naartoe moet.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!