Twaalfde stap reis van de held *. Hoera! De prijs is gewonnen, de buit is binnen, we zijn kampioen! Ehm nee… ik heb het niet over het Nederlands elftal. We zijn aangekomen bij de laatste stap in de reis van de held. Na alle ontberingen, nieuwe ervaringen en krachtmetingen keert de held terug naar huis met zijn beloning, het elixer.

Als het verhaal een happy end heeft, dan blijft de held leven. Soms overleeft de held zijn reis echter niet. Dat betekent niet dat er geen elixer is. De dood van de held kan nieuwe inzichten opleveren. Dat is misschien niet het elixer waar je van tevoren op gehoopt had, maar nadat de eerste teleurstelling is verdwenen, kan het net zo waardevol zijn als waar je op gehoopt had. Mocht Nederland geen Europees Kampioen worden, dan heeft het EK ongetwijfeld iets anders opgeleverd voor het Nederlandse volk, het elftal of een individuele supporter.

Altijd prijs

Ja, lekker makkelijk, zo krijg je altijd gelijk met dat elixer van je. Ik hoor het sommigen al denken (mezelf incluis). Toch ben ik ervan overtuigd dat je iets wint als je op reis gaat, ongeacht de uitkomst. Je moet het natuurlijk wel willen zien, ook als het elixer niet zo voor de hand ligt. Het heeft denk ik ook wat te maken met ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet waard’. Zodra je in beweging komt, weet je dat er iets moois op je ligt te wachten aan het einde van je reis. Ook als de reis niet zo afloopt als je vooraf hoopte. Inzicht, levenswijsheid, nieuwe vrienden, een hoger salaris, een nieuwe liefde, je droomhuis of een geweldige ervaring rijker, maar tegelijkertijd tientallen illusies armer. De pot met goud staat op je te wachten bij de twaalfde stap in de reis van de held.

Gebruik je elixer

Als je slim bent, helpt het elixer je verder in je leven. Je gebruikt de opbrengst van je reis als bagage voor je volgende reis. Laat het elixer niet thuis achter onder in de kelderkast, maar gebruik het! Ik ben benieuwd welk elixer het Nederlands elftal heeft meegenomen van het EK en wat dat nu gaat opleveren… Welke reis ga jij binnenkort maken? En welke elixers zitten er in jouw bagage? Goede reis!

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!

* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’