Op het prikbord in mijn kamer hangt een kaartje met daarop de tekst ‘Boredom is the cause of everything’. Ik heb dat kaartje jaren geleden gekocht, zonder dat ik eigenlijk begreep wat er mee bedoeld werd. En opeens twee dagen geleden plopte het zo in mijn hoofd: ik snap ‘em! Natúurlijk, verveling is de oorzaak van alles.

Als je altijd maar aan het rennen en vliegen bent, bezig met werken leren vrienden familie sport film kijken boek lezen afwassen stofzuigen bellen tanden poetsen twitteren mailen de trein halen je auto wassen de kast opruimen koken je moeder uit bad halen de planten water geven het journaal kijken tuinieren de hond uitlaten foto’s op facebook zetten tour de france kijken strijken vakantie boeken …. dan heb je geen tijd om je te vervelen.

Leve verveling

Zonde! Want verveling is de oorzaak van alles. Als je even niets te doen hebt en je gaat niet meteen wanhopig op zoek naar wel iets om te doen, dan ontstaat er opeens ruimte in je hoofd. Mijn meest creatieve ideeën komen op het moment dat ik niets doe. Opeens zijn ze er! Verveling leidt tot fantasieën, dromen en creatieve uitspattingen.

Doelen bereiken

Weet je hoe moeilijk het is om echt niets te doen? En hoe moeilijk ik het vind om als ik het druk heb niet alleen maar door te gaan? Als er veel werk ligt, heb ik de neiging om mijn schouders eronder te zetten en te gaan, totdat het af is. Daar ben ik goed in, maar is het ook iets waar ik blij van word? Neuh… niet persé. Natuurlijk vind ik het prettig als ik mijn doelen bereik en de gewenste resultaten behaal, maar dat doe ik liever op een creatieve ontspannen manier, dan dat ik dat doe als een opgejaagde struisvogel.

Lumineus idee

En dus probeer ik zoveel mogelijk tijd te nemen om niets te doen, niets te hoeven; ook als ik het druk heb. Want dan kom ik opeens op een lumineus idee hoe ik mijn werk sneller of efficiënter of anders kan doen. Iets waar ik nooit op was gekomen als ik mijn verstand op nul had gezet en alleen maar gegáán was.

Oefen met nietsdoen

Doe jij ook wel eens niets? Of ben je – net als ik – nog druk aan het leren om niets te doen? Misschien is het deze zomer wat rustiger, voordat het in september weer allemaal losbarst. Oefen jezelf dan nu eens in het nietsdoen, zodat je straks in september er alleen maar op gezette tijden mee door hoeft te gaan. Ben benieuwd wat het je oplevert!

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!