Wie ga jij ontmoeten vandaag? Het is nog redelijk vroeg, dus alle mogelijkheden liggen nog open. Wordt het een gezamenlijke lunch, een toevallige ontmoeting in de trein of lees je een artikel dat voor een eye opener zorgt? De vierde stap reis van de held* is de ontmoeting met de mentor.

De mentor is iets of iemand die je de ogen opent, iets zinnigs zegt of je aanmoedigt door te gaan, bijvoorbeeld omdat je na de oproep tot avontuur en je aanvankelijke twijfel toch hebt besloten de sprong te wagen…

Hulp nodig

Je gaat ervoor, maar je kunt wel wat hulp gebruiken. Soms helpt een training, cursus of een goed boek je op weg. Je kunt bewust op zoek gaan naar een mentor, maar je kunt ook toevallig iemand tegenkomen die iets zegt wat jij precies op dat moment nodig hebt. Ik schakel soms mijn vrienden of familie in, maar ga ook naar een coach die me helpt op een andere manier naar de situatie te kijken.

Krant brengt uitkomst

Vorig jaar besloot ik van interimklussen over te stappen naar kleinere klussen met meer vrijheid. Dat betekende ook dat ik aan acquisitie moest gaan doen, iets dat ik tot dan toe nooit had hoeven doen. Ik vroeg wat rond, las wat boeken, keek op internet, maar kwam niet echt verder. Ik had het gevoel dat ik voor een enorme drempel stond waar ik maar niet overheen kwam. Op een zonnige middag besloot ik even de stad in te lopen om mijn gedachten te verzetten. Daar kreeg ik een gratis krant aangeboden. Ik neem die kranten eigenlijk nooit aan, omdat je dan ook dat verkooppraatje moet doorstaan en daar heb ik nooit zin in. Deze keer had ik mijn hand echter al uitgestoken voor ik er erg in had. Het verkooppraatje nam ik op de koop toe. Thuisgekomen bladerde ik de krant door toen mijn oog viel op een interview met een acquisitiegoeroe. Precies wat ik op dat moment nodig had! Ik ging naar de betreffende site en meldde me aan voor de cursus die me een heel eind op weg heeft geholpen.

Durf te vragen

Twee dingen zijn van belang bij de ontmoeting met je mentor. Het begint bij het vragen van hulp. Probeer niet alles zelf uit te zoeken, maar durf anderen in te schakelen die je verder kunnen helpen en wees niet te eigenwijs om te luisteren. Dat is wat de vierde stap in de reis van de held je leert.

Durf te investeren

Wees ook niet benauwd om te investeren in hulp, soms is dat wat je nodig hebt om verder te komen. Een coach of cursus kosten vaak maar een fractie van wat het je oplevert. Ga maar eens na: waar had je nu gestaan als je op dat cruciale moment in je leven geen mentor had gehad? Waarschijnlijk was je nog steeds aan het worstelen of had je het inmiddels opgegeven. Zonder mentor kom je niet verder naar de volgende stap. Een mentor is dus onontbeerlijk voor succes.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!

* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’