Ken je dat gevoel: je hebt besloten een bepaalde kant op te gaan, je hebt je voorbereidingen getroffen, aan wie het maar horen wil vertel je wat je plannen zijn en dan op een dag stapt er iemand op je af en vraagt: “Ben jij niet die expert die alles weet van…”. Als je nu ja zegt, kun je niet meer terug, dan is het officieel. En natuurlijk wil je niets liever dan dat, maar… slik… het is nu wel opeens écht geworden! De vijfde stap reis van de held!

Dat moment, het point of no return, wordt in de reis van de held de drempel genoemd. Het is heel veilig om binnen de muren van je huis je bedrijf op te zetten, er over te praten met vrienden en familie, maar er komt een moment dat je naar buiten moet. Laten zien dat je er bent, dat jij de expert bent, je mening verkondigen.

Personal branding

Op zo’n moment is het handig om te weten wie je bent, wat je uniek maakt en waarin je onderscheidend bent van soortgenoten die hetzelfde werk verrichten. Kortom: zorg ervoor dat je personal brand staat als een huis!

Naar buiten

Misschien vind je omgeving het stoer dat je voor jezelf begonnen bent of ze vragen zich juist af of je wel goed snik bent om in deze tijd je baan op te zeggen. Zij zijn getuige geweest van jouw oproep tot avontuur, de twijfels of je inderdaad echt wel voor jezelf wilde beginnen en misschien heeft één van hen wel een mentorrol vervuld en je het zetje gegeven dat nodig was. Nu is het van belang dat anderen je leren kennen, dat je je netwerk uit gaat breiden. Je moet de drempel over, buiten spelen! Daar gaat de vijfde stap van de reis van de held over.

Expert

Aangezien de buitenwereld niet over de voorkennis beschikt die je vrienden en familieleden wel hebben, moet je jezelf presenteren als de expert die je bent. Misschien ben je nog voorzichtig en ‘ben’ je voor je gevoel nog niets, je ‘wilt’ alleen iets zijn. Pas op! (Valse) bescheidenheid of onzekerheid kan een behoorlijke drempel zijn die je niet helpt je boodschap over te brengen. Als je zegt dat je een expert bent op het gebied van duurzaam bouwen, kun je je nergens achter verschuilen en word je door anderen ook behandeld als expert, maar dat is toch wat je wilt?

Neem die drempel

Misschien ben je er ook bang voor in het begin, maar ach… alle begin is moeilijk. Je hebt toch niet al die stappen gezet om nu voor de drempel halt te houden? Je moet er even doorheen en dan blijkt dat het allemaal helemaal niet zo erg is als je dacht (dat is altijd zo, dat weet je nu inmiddels toch wel?). En aan de andere kant van de drempel wacht de nieuwe wereld! Daarover volgende keer meer. Voor nu hupsakee, die drempel over!

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!

* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’