Toen ik in 2014 naar een mesoloog ging, wist ik nog niet dat het mijn leven behoorlijk zou veranderen. Alle klachten, waarvan ik sommige al van jongs af aan had, bleken samen te hangen met voeding. Mijn eerste bezoekje aan de mesoloog zette mijn leven (en vooral mijn eten en het boodschappen doen) volledig op z’n kop. Geen melkproducten meer, geen gluten, geen suiker en ik was al vegetarisch…

Na de eerste gedachte ‘wat mag ik dan nog wel’ en het gefrustreerd etiketten lezen in de supermarkt ‘hier stoppen ze óok al suiker in’, ging het eigenlijk heel goed. In no time merkte ik verschil, ik voelde me veel beter. En dat is nu bijna drie jaar later nog steeds het geval.

Beetje slordig

Hoewel ik dacht dat ik best gezond at en dat ik dacht te weten wat goed voor me was, had mijn lichaam daar blijkbaar hele andere ideeën over. Pas toen ik echt ging luisteren, ging ik andere beslissingen nemen. Inmiddels ben ik erachter dat het geestelijk ook zo werkt. Je kunt wel denken dat iets goed voor je is en je voedt, maar is dat echt zo? Luister je echt naar wat je ziel nodig heeft? Ik ben daar vaak heel slordig in geweest: omgaan met mensen die de energie uit me trokken, in het verkeerde werk zitten, mezelf dwingen te gaan sporten ‘want het is gezond’, eerst plicht en dan plezier. Wat je erin stopt, komt er op een bepaalde manier ook weer uit. Voed je je met iets dat niet echt goed voor je is, dan heeft dat z’n weerslag in je leven en werk.

Goede voeding

Nu ik beter luister, maak ik andere keuzes. Nog niet vanzelf en soms nog niet van harte (‘nee, ik heb geen zin om het bos in te gaan’ en als ik er dan eenmaal ben, ontdek ik hoe ik dat nodig had), maar ik ben ermee aan de slag. Onlangs las ik het boek ‘De ontembare vrouw’ van Clarissa Pinkola Estes en dat was echt smullen. Bij iedere pagina voelde ik me letterlijk gevoed worden. Bij sommige films heb ik dat ook, in het bos, als ik schrijf, inspirerende gesprekken voer, of gewoon een weekendje weg ga of een lekker wijntje drink.

Gewenningsperiode

Voor je eigen welzijn op verschillende niveaus is het zó belangrijk om je te voeden met de juiste dingen. Pas dan kun je persoonlijk en zakelijk optimaal functioneren. Het is soms best lastig oude (en onschuldig lijkende) gewoontes te laten gaan, dat weet ik uit ervaring als brood- en kaasliefhebber. Na de gewenningsperiode levert het je echter meer op dan je van tevoren kunt bedenken. Wat zijn dingen waar jij door gevoed wordt? En wat kun je beter laten staan?

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!