In actie komen, initiatief nemen en niet stil zitten wordt in onze maatschappij gezien als iets goeds. Het geeft een goed gevoel om bezig te zijn. Wachten tot de tijd rijp is, daar zijn we met z’n allen niet zo goed in.

Liever proberen we het juiste moment af te dwingen. Het moet nú. Dat het regelmatig beter is om niet meteen in actie te komen, maar pas op de plaats te maken, is moeilijk. Het voelt tegennatuurlijk, lui of onverantwoordelijk. Wat echter op het juiste moment gebeurt, kost minder energie. Het scheelt overbodige handelingen en dat maakt het effectiever en efficiënter dan direct voorwaarts te gaan. Sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig. De juiste timing is essentieel om zaken niet te overhaasten, in de kiem te smoren of juist te lang te laten sudderen.

Wachten op de bruidegom

Een mooi verhaal gaat over wachten, is een gelijkenis uit de bijbel: het verhaal van de wijze en dwaze maagden. Het gaat over tien bruidsmeisjes die de bruidegom tegemoet gaan. Ze hebben allemaal hun olielamp bij zich. Vijf van hen hebben ook nog extra olie bij zich. Als het te lang duurt voordat de bruidegom komt, maken ze het zich gemakkelijk en vallen in slaap. Middenin de nacht wordt opeens geroepen: ‘De bruidegom komt eraan’. Snel staan ze allemaal op, maar de vijf meisjes zonder olie komen erachter dat hun lampen uit zijn. Zij haasten zich naar de winkel om olie te kopen. De andere bruidsmeisjes staan echter helemaal klaar als de bruidegom langskomt. Zij mogen mee naar het feest.

Nog van alles te doen

Stel je voor dat je een van die bruidsmeisjes bent. Misschien denk je na een uur of twee: ‘Komt die bruidegom eigenlijk nog wel? Misschien hebben we ons vergist in de datum.’ En nog wat later: ‘Mijn tijd is ook kostbaar hoor. Ik heb nog van alles te doen thuis. Weet je wat, het is mooi geweest, ik ga ervandoor!’ Het voelt waarschijnlijk goed om het heft in eigen hand te nemen, maar door je ongeduld (of een gekrenkt ego) mis je dan wel het feestje. Omdat we niet meer gewend zijn om (af) te wachten, worden we al snel onrustig, onzeker, ongemakkelijk.

De juiste tijd

Door het vermogen om te wachten weer te ontwikkelen, ervaren we meer rust. Je hoeft dan niets na te jagen, maar volgt je innerlijke stem die de juiste tijd aangeeft. Die stem vertelt wat te doen, op welk moment. De juiste tijd is niet iets wat je kunt afdwingen, maar waar je je voor openstelt. In de tussentijd doe je andere dingen, je leeft je leven en doet je werk. Afwachten is trouwens niet passief, maar actief. Je bent alert, goed voorbereid en klaar om te gaan. Als de tijd daar is, moet je direct in actie kunnen komen. Als je dan nog moet zorgen voor de juiste spullen of moet bedenken wat je precies gaat doen, ben je te laat. Dan mis je het feestje. Het feestje is voor diegenen die de juiste balans hebben gevonden tussen afwachten en actie. Voor hen die de wijsheid hebben de juiste tijd te verstaan.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!