Van de zomer las ik ‘Het grote gevecht – & het eenzame gelijk van Paul Polman’. Een boek van Jeroen Smit over Unilever. Ik bewonder Smit om zijn vermogen tot zaken uitpluizen en er vervolgens een boeiend boek over te schrijven dat leest als een roman. Maar daar wil ik het nu niet over hebben, het gaat eigenlijk maar over een heel klein stukje. Over roeping en worden als een kind.

‘… als jouw roeping je serieus en saai maakt, dan klopt er iets niet. Jouw doel in het leven heb je pas gevonden als het kind in je begint te lachen. Dat kind staat voor energie, nieuwsgierigheid, inzichten en volledige betrokkenheid’. Smit vertelt hier over een programma dat alle leiders van Unilever doorliepen om hun purpose en betekenis te vinden.

2000 jaar geleden

Kinderen worden volwassenen wel vaker tot voorbeeld gesteld. Jezus deed dat 2000 jaar geleden al toen hij erop wees dat wie niet zou worden als een kind het koninkrijk van God niet kan binnengaan. Koninkrijk van God klinkt als iets dat niet van deze tijd is, maar symbolisch gezien kun je het koninkrijk van God zien als een plek van liefde en eenheid (in jezelf). De plek waar je dingen vanuit liefde doet.

Spelen

In mijn boek ‘Iedere dag bijzonder’ (dat op 13 oktober 2023 uitkomt) heb ik het over het belang van spelen, ook dat is worden als een kind. ‘Vanuit een spelende houding ben je intrinsiek gemotiveerd; je wílt dit doen, je vindt het leuk, je geniet van de uitdaging. Je doet het niet voor het resultaat, maar voor de handeling zelf. Er is geen externe factor die jou aanzet; geen doel, geen beloning, geen straf.’

Ongehinderd voelen

Wat zeggen deze drie stukjes tekst over jou en je werk en de andere dingen die je doet? Over bezigheden die voor jou zinvol zijn en waar je je ei in kwijt kunt? We zitten vaak boordevol (onbewuste) overtuigingen, oordelen en ideeën over wat hoort en moet. Zijn gehecht aan status of datgene wat we hebben opgebouwd binnen een bepaald(e) vakgebied, branche of organisatie. Dat maakt dat we niet meer ongehinderd kunnen voelen wat we echt willen. Waar we blij van worden, waar ons hart naar uitgaat, wat we graag doen of wat we liefhebben. Helaas denken we ook vaak dat dit niet realistisch is. Een kinderachtige illusie.

Grote glimlach

Worden als een kind betekent niet dat je je kinderachtig gaat gedragen, of het contact met de realiteit kwijtraakt. Worden als een kind gaat over puurheid: naar jezelf kijken los van de lagen die gevormd zijn door cultuur, omgeving, opvoeding en ervaring. Je kijkt bij jezelf naar binnen en voelt waar je nieuwsgierig naar bent, wat je weleens uit wilt proberen, waar je mee wilt experimenteren, waar je energie van krijgt, waar je helemaal in op kunt gaan en waar je een grote glimlach van op je gezicht krijgt. Zonder dat je luistert naar de stem die zegt dat je daar nu geen tijd voor hebt, dat je aan het dromen bent of dat volwassen zijn nu eenmaal betekent dat je leven vol verplichtingen en verantwoordelijkheden zit.

Het kan anders

Geloven dat het ook anders kan, dat is ook worden als een kind. Geloven dat je wél kunt doen wat je het allerliefste doet, wat bij je past en wat klopt voor jou. Dat is wat je je roeping, je bestemming of je doel kunt noemen (en dat kan losstaan van hoe je in je levensonderhoud voorziet). Het is wat jij te brengen hebt, waar jij van betekenis bent. Laat je niet hinderen door al die ‘grote’ mensen die het zo goed weten. Luister naar het kind in jezelf. 

Lach. Speel. Experimenteer. 

 

 

Wil jij dat ook? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je nog niet helder hebt hoe. Tot snel!