Kijk eens om je heen. Je bent in een nieuwe wereld beland; de zesde stap reis van de held*. Alles is nieuw, mooi, vreemd en je kijkt je ogen uit. De nieuwe wereld wacht erop om ontdekt te worden met al z’n schoonheid, gevaren, nieuwe wetten en regels. Ga je mee?

Ik kan me nog herinneren dat ik jaren geleden voor het eerst naar Egypte ging. Het vliegtuig landde en niet lang daarna zette ik mijn eerste voet op de vliegtuigtrap naar beneden. Het was al donker, maar de warmte sloeg als een deken om me heen. Na de koele airconditioning in het verlichte vliegtuig voelde de donkere warmte aan als een donzen wolk. Onderaan de trap liepen mannen in sjofele broeken en laadden de bagage uit het vliegtuig. Wij stapten in een busje dat ons naar de aankomsthal bracht. Ik was in Egypte! Mijn eerste stappen in de nieuwe wereld.

Nieuwe regels

In de nieuwe wereld moet je weer van voren af aan beginnen. Je moet leren welke regels er gelden, wie je kunt vertrouwen en wie niet. Wat je beter niet kunt doen. Net als de eerste tijd bij een nieuwe opdrachtgever (of werkgever). Al snel maak je je eerste vrienden. Je komt erachter wie je niet zo ligt. Je gaat aan de slag en je komt erachter welke kwaliteiten en talenten je op deze plek goed kunt gebruiken. Ook kom je erachter welke eigenschappen niet op prijs gesteld worden. Ontdek waar gevoeligheden liggen en hoe de machtsverhoudingen in elkaar zitten.

Opgelicht

Zo verging het mij ook in Egypte. Meteen de eerste dag werd ik opgelicht door een parfumverkoper. Dat wist ik niet, totdat ik kennismaakte met gastvrije Egyptenaren die graag een praatje maakten en me uitnodigden voor de thee. Zij vertelden me dat ik veel te veel had betaald voor de parfum. Oh, wat voelde ik me dom! De regels waren in één klap duidelijk. Geduld en onderhandelingsvaardigheden waren hier erg handig, terwijl snel zaken doen of directheid me niets op brachten.

Neem je tijd

De eerste dagen in de nieuwe wereld zijn dus niet alleen maar leuk, maar ook nuttig om te achterhalen hoe je je het beste kunt gedragen om succesvol te zijn. Neem de tijd voor de zesde stap reis van de held en stort je niet hals over kop in het avontuur. Dat heb je nodig om je reis tot een goed einde te brengen. ’t Is net als bij ieder ander project: als je van tevoren niet goed genoeg nadenkt over wat je tegen kunt komen, loop je middenin het project vast. Dan kost het je veel meer tijd en moeite om de zaken weer op de rit te krijgen. De kennis en ervaring die je in deze fase opdoet, heb je nodig bij de volgende stap. Daarover de volgende keer meer…

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!

* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’