De zevende stap reis van de held*: er nadert gevaar en je weet het. In films is dit het moment waarop de bom op ontploffen staat en in een sprookje stapt Roodkapje net de drempel van oma’s huis over. In het echte leven is dit misschien de avond voordat je naar die belangrijke potentiële opdrachtgever gaat, je baan opzegt of een sollicitatiegesprek hebt. Nu we zijn aangekomen bij stap zeven in de reis van de held – de inwijding – zindert het van de spanning. Durf je nog?

Dit is het moment voor de laatste voorbereidingen. Zijn alle zaken op orde? En nog belangrijker, heb je genoeg zelfkennis om morgen de juiste beslissingen te nemen?  Weet je wat je wilt? Wat zijn je persoonlijke en zakelijke doelen? Wat vind je belangrijk? Zorg ervoor dat je ’the day before’ je zaken goed regelt, zodat je achteraf geen spijt krijgt.

Neem jij jezelf serieus?

Hoe serieus neem je jouw doelen en wensen? Ben je bereid deze overboord te zetten als de werk- of opdrachtgever je bijvoorbeeld meer geld biedt? En wat is de consequentie daarvan voor jezelf? Het is natuurlijk prachtig als jij je als doel hebt gesteld meer te gaan sporten en meer tijd met je partner door te brengen, maar als dat bij het minste of geringste sneuvelt, wat betekent dit dan voor jou? Wellicht gaat je gezondheid achteruit omdat je te weinig beweegt. Of jij en je partner groeien uit elkaar, omdat je geen tijd meer in je relatie steekt. Of je gaat stelselmatig over je eigen grenzen heen om je opdrachtgevers maar tevreden te stellen.

Verstrikt in een patroon

Als je daar bewust voor kiest, tsja… Je bent volwassen en kunt je eigen keuzes maken. Vaker is het echter zo dat je voordat je het weet in een situatie beland bent waar je eigenlijk niet in wilt zitten. Maar goed.. even tanden op elkaar en bikkelen. Het gevaar is echter dat dit niet een eenmalige gebeurtenis is, maar dat je dit vaker meemaakt. Aha… een patroon! Wat doe je dan?

Zelfkennis opdoen

Een mooi patroon is niet lelijk, zou een fervent borduurster zeggen. Maar laten we ervan uitgaan dat je dit patroon liever kwijt dan rijk bent. Onderzoek wanneer je erin verzeild raakt en hoe dat komt. Kun je bijvoorbeeld geen nee zeggen, ben je bang om klanten kwijt te raken of vind je het ondenkbaar om genoegen te nemen met minder geld? Zodra je weet wat de reden is dat je steeds in hetzelfde patroon belandt, kun je daarmee aan de slag. Dat kun je zelf doen of samen met een coach (vaak gaat dat sneller dan dat je zelf blijft worstelen). Bij de zevende stap in de reis van de held doe je zelfkennis op. Je leert jezelf, je patronen, je angsten en wat je belangrijk vindt beter kennen. Die kennis heb je nodig in de rest van je reis.

Laat de wolf maar komen

Morgen heb je een gesprek. Je weet wat je wilt, je hebt je zaakjes op orde. Laat die bom maar ontploffen. Jij bent er klaar voor. En de wolf? Die verslind je met huid en haar. Je bent klaar voor stap acht.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!

* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’