“Kunnen we hier weg? Straks gaat er weer iemand aan me vragen wat voor werk ik doe. En wat moet ik dan zeggen? Ik heb geen werk? Of telt Straatkranten verkopen wel mee als werk? En ik heb ook geen eigen huis. O ja, en trouwens… ik ben hier illegaal.” Zomaar een fragment uit een gesprek dat ik jaren geleden met mijn toenmalige vriend had. Dankzij hem heb ik van heel dichtbij ervaren hoe het voelt als je anders bent dan de rest.

‘Wat doe jij’ lijkt een hele normale vraag als je iemand niet kent, maar voor die ander kan het een directe confrontatie met zijn anders-zijn inhouden. En dan val je buiten de boot. Toch?

Onder het maaiveld

Soms is dat inderdaad het geval, maar soms gelukkig ook niet. Hoe vaak wacht je dat echter niet eens af en heb je voor jezelf al besloten je hoofd ver onder het maaiveld te houden? Bijvoorbeeld op je werk of bij een opdrachtgever. Als iedereen tijdens een vergadering het ergens over eens is, maar jij ziet het anders, zeg je dat dan of sluit je je aan bij de meerderheid? Ja, het is best lastig om in je eentje een andere positie in te nemen, maar heb je het ook wel eens op een andere manier bekeken? Hoe waardevol het is bijvoorbeeld.

Maak een barst

Het feit dat jij vanuit een ander perspectief kijkt, opent deuren voor anderen die zij daarvoor helemaal niet zagen. Jij bent degene die zorgt voor een verbreding van het blikveld, waardoor er iets zichtbaar wordt wat daarvoor niemand nog zag. Tunnelvisie, blikvernauwing… als teveel mensen op dezelfde manier denken en doen, wordt het wel een heel beperkte wereld. Geweldig dus als jij degene bent die een barst kan maken waardoor nieuw licht naar binnen valt.

Frisse wind

Ik heb veel geleerd in mijn relatie van toen, maar misschien heb ik nog wel meer geleerd van de keren dat ik mijn mond open durfde te doen en me niet liet weerhouden door de mening van de meerderheid. De keren dat ik mijn andere inbreng niet wegmoffelde, maar op waarde wist te schatten. Oefening baart kunst gelukkig en nu weet ik wat zo’n ander perspectief werkelijk is: een unique selling point, een frisse wind en waardevolle aanvulling. Hoe maak jij gebruik van jouw anders-zijn?

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!