Verhalen zijn een geweldige manier om vooruit te komen en over jezelf te leren. Maar ze hebben ook een andere kant. Een duistere kant. Ze kunnen je laten verstijven, je in een hoekje laten kruipen en je tegenhouden de dingen te doen die je zou kunnen doen. Angstverhalen.

De doemscenario’s, horrorverhalen, ‘wat als’-verhalen die je jezelf vertelt. Verhalen die je klein houden. Die anderen klein houden. Verhalen die je vertellen ‘Als je die investering doet, wie zegt je dan dat je hem terug gaat verdienen? Nee hoor, blijf maar zitten waar je zit.’ Of verhalen die je vertellen ‘Zijn mijn klanten hier wel klaar voor? Laat ik maar geen risico nemen en lekker alles bij het oude laten’. Karen Thompson Walker vertelt in het TED-filmpje ‘What fear can teach us’ over de levendige verhalen die angst je kan vertellen en welke fatale afloop dat soms kan hebben.

Hypotheken en kinderen

Op het moment dat je je laat verlammen door angst en door onzekerheid sta je stil. Laat je niet ontmoedigen door draken die je misschien op je pad tegenkomt of, erger nog, trek geen slapende draken uit de struiken! Toch blijkt het in de praktijk maar al te vaak te gebeuren dat slapende draken wakker worden gemaakt. Toen ik besloot een tijd te gaan nadenken over wat ik precies met mijn bedrijf wilde (en dus weinig te gaan werken), kreeg ik vaak de vraag: ‘Oh, jij hebt zeker geen hypotheek?’ Jawel, die heb ik wel. ‘Oh, dan heb je zeker een partner die het geld binnenbrengt?’ Nee, ik moest gewoon mijn eigen geld verdienen. ‘Maar je hebt geen kinderen, dat is het! Kijk, ik heb kinderen én een hypotheek, dus ja, ik zou best voor mezelf willen beginnen, maar helaas dat gaat dus niet.’ Op een of andere manier zijn kinderen en hypotheken altijd prachtige ingrediënten voor een angstverhaal.

Een ander verhaal

Ik raad niemand aan onverantwoorde risico’s te nemen, maar ik ben ervan overtuigd dat we zo bedreven zijn in het oplepelen van doemscenario’s dat we vergeten dat er ook een heel andere uitkomst mogelijk is. Dat we zo naar die draak op de weg kijken dat we vergeten dat we in onze schatkist een heel arsenaal aan kwaliteiten, ervaringen, kennis en ‘drive’ hebben die ons best langs die draak kan brengen. Vertel jezelf dus een ander verhaal. Een verhaal dat je stimuleert en je vooruit stuwt. Elk verhaal kan werkelijkheid worden. Welk verhaal kies jij?

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!