Jezelf willen ontwikkelen, streven naar verbetering, het zit in mensen. Aristoteles zei al: “Alles wat bestaat, probeert zich te ontwikkelen totdat het zijn hoogste vorm bereikt heeft.” Dat zit in ons DNA. Straks wordt het beter!

Maar toch… als we alleen maar kijken naar straks, dan vergeten we het nu. Het hier-en-nu. Dan zijn we zo bezig met hoe het gaat worden, dat we vergeten te kijken naar hoe het ís. Of we zien alleen maar wat er niet deugt en daarmee schieten we automatisch in de verbetermodus. In die modus speelt controle – of de illusie ervan – een grote rol. We dwingen de toekomst in een bepaalde richting met onze verbeterdrang.

Op een zachte manier

In onze verbetermodus mogen bepaalde dingen er niet zijn. Ze moeten veranderd worden tot iets beters. Dat is hard werken. Misschien kan het ook op een zachtere manier. Een manier die meer aansluit bij het hier-en-nu. Waarbij je niet zelf allerlei to-do-lijstjes en verandertrajecten opstelt, maar dingen meer laat gebeuren. Kijkt wat er zich ontvouwt aan ontwikkelmogelijkheden.

Het gebeurt toch wel

Als je de uitspraak van Aristoteles op een andere manier leest, kun je er namelijk ook in zien dat alles zich toch wel ontwikkelt, ongeacht of wij daar enorme druk op zetten. Simpelweg omdat het in ons DNA zit. Psychiater Carl Jung zegt iets soortgelijks: alles in de psyche werkt toe naar heelheid. Onze hoogste vorm dus. Als we uitgaan van het feit dat verandering hoort bij het leven zelf en dat alles wat bestaat zich altijd probeert te ontwikkelen totdat het zijn hoogste vorm bereikt heeft, dan kunnen we veel meer loslaten. Je vertrouwt erop dat het op dit moment goed is zoals het is. Dan kun je de dingen die nu misschien nog niet perfect zijn in je ogen er gewoon laten zijn.

Verandering vanuit je DNA

Verandering is dan niet iets wat op een bepaald moment in een bepaald traject gebeurt, maar iets waar je continu mee bezig bent en voor open staat. Dat vraagt om vertrouwen in het natuurlijke proces van verandering; verandering vanuit je DNA. Eigenlijk is het meebewegen met je eigen leven. Je merkt snel genoeg wanneer je behoefte hebt aan iets anders of iets nieuws, dat is het moment om ermee aan de slag te gaan. Dan kost een verandering nauwelijks moeite. Bedankt Aristoteles!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!