“I’m looking for someone to share in an adventure”, zegt Gandalf. De reactie van Bilbo is veelzeggend. “Niet hier, zoek maar ergens anders. Wij houden niet van avonturen.” Het is het witte konijn dat Alice achternagaat, down the rabbit hole. Een kans die voorbijkomt, een verzoek, een aanbod dat je krijgt. Er staat een avontuur op je te wachten. Leuk, maar ook onzeker.

Onzekerheid is onlosmakelijk met avontuur verbonden. Want tja, een reis die helemaal uitgestippeld en ingekleurd is, is geen avontuur, hè? Een avontuur zit juist vol onverwachte wendingen, onvoorziene gebeurtenissen en soms zelfs enge ontmoetingen. Gelukkig maak je onderweg ook nieuwe vrienden en voel je bij al dat nieuwe het leven door je lijf stromen. Een avontuur aangaan betekent de controle loslaten. Dan kun je wel eens niet voor het avondeten thuis zijn, zoals Bilbo terecht vreest.

Niet zomaar

Ondanks dat allemaal: je wordt niet zomaar geroepen om op avontuur te gaan. Er wordt niet zomaar aan jouw deur geklopt. Er wordt bij jou aangeklopt, omdat jij de aangewezen persoon bent. Met de klop op de deur bedoel ik niet zomaar iedereen die een beroep op je doet en waar je dan ja tegen zou moeten zeggen. Het gaat om de innerlijke klop op de deur. Je intuïtie die je influistert om een bepaalde stap te nemen (en misschien is dat juist wel ‘nee’ zeggen tegen iemand), een verlangen dat graag gezien en gevolgd wil worden… En ja, dat kan prima in gang gezet worden door iets dat je van buitenaf aangereikt krijgt. Een promotie, een leuke klus, een vraag om hulp. 

Ingenieus

Het is een menselijke reactie om tegenwerpingen te bedenken en te beredeneren waarom het echt niet handig/verstandig/logisch is omdat te gaan doen. Te druk, kun je het wel, is de timing slim? Maar wat pas echt verstandig is, is om dit soort beslissingen niet met je hoofd te nemen. Je intuïtie kan namelijk zaken veel verder en breder overzien dan je verstand. Zo heb ik al menig ‘onverstandige’, onzekere beslissing genomen en er nooit spijt van gehad. Sterker nog: wat het bij me opriep was verwondering over de ingenieuze manieren waarop het leven werkt.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!