Idolen… wie had er geen poster boven zijn of haar bed hangen van een popidool, sporter of ander waar je vol bewondering voor was? Ikzelf was helemaal weg van Marco van Basten. Waarom eigenlijk precies, dat weet ik niet meer.

Jaren later zijn de posters verdwenen en zucht je niet meer diep als je op televisie je held van toen voorbij ziet komen. Maar eigenlijk is er misschien niet zo heel veel veranderd.

Jaloers

Er zijn ongetwijfeld nog steeds mensen die je bewondert, maar misschien vind je ze nu iets dichterbij: een collega, een vriend(in) of een andere ondernemer. Het zou zelfs kunnen dat je jaloers naar je concurrent kijkt en denkt ‘had ik maar…’ Dat lijkt jaloezie, maar is het in feite geen bewondering?

Wat het over jou zegt

Wist je dat wie jij bewondert veel over je zegt? Wat jij bewondert in anderen, zegt iets over wat er zich in jou of jouw bedrijf graag verder wil ontwikkelen. Je herkent iets in anderen wat je in jezelf nog niet ontdekt hebt. Het zaadje zit er al wel – daarom reageer je er bij anderen ook op – maar het is nog niet ontkiemd. Of je ziet het niet bij jezelf, terwijl anderen het allang hebben gezien. Hoe dan ook: doordat jij het niet bij jezelf ontdekt hebt, wordt het potentieel niet (voldoende) benut.

Wie je bewondert

Neem een ander in gedachten dat je bewondert. Misschien is het een bepaalde eigenschap die iemand heeft of een product of dienst die de ander aanbiedt. Ga na waar dit voor jou voor staat. Wat spreekt je zo aan, wat zou je zelf eigenlijk ook wel willen?

Niet kopiëren

Misschien is je eerste reactie “Dat lukt mij  nooit, ik ben niet zoals …”. En dat is waarschijnlijk ook zo. Omdat jij anders bent, heeft het geen zin iets klakkeloos te kopiëren. Kijken hoe het wél voor jou zou kunnen werken is een betere optie. Zou het niet fantastisch zijn als je precies datgene wat jij in die ander bewondert ook bij jezelf zou ontwikkelen? Hoe zou jouw wereld er dan uitzien? Welk potentieel wordt er dan benut?

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!