Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek Doe en denk als master Yoda. Natuurlijk ging het over the Force en hoe Yoda daarmee samenwerkt. Die Force is natuurlijk niets meer of minder dan de creatieve kracht waar ik het in mijn boek Iedere dag bijzonder over heb.

‘Het leven vraagt erom geleefd te worden. Door jou, door mij. Een vitaal leven is een leven waarin je het verlangen van je ziel tot uitdrukking laat komen. Wanneer je die creatieve kracht in jezelf en in het leven eert, kom je tot bloei. Dan ervaar je aan den lijve wat niet in woorden uit te drukken is. Leef!’

Iedereen heeft die creatieve kracht in zich, maar je moet je er wel op afstemmen om ermee samen te kunnen werken. Op de piekmomenten ervaar je flow.

Als ik schrijf, zit ik in die flow. Ik voel me meegenomen door een stroom van energie die niet opdroogt. Als ik ’s ochtends wakker word, komen de eerste ideeën al. Puzzelstukjes vallen in elkaar. Ik zie verbindingen die ik daarvoor nog niet zag. Soms is het bijna te veel om te bevatten of in woorden uit te drukken. Het is het gevoel dat je léeft.

Drakenridder Ségurant

Die stroom is niet iets individueels. Je innerlijke stroom is onderdeel van de grotere stroom van het leven. Gisteren kreeg ik daar weer een mooi voorbeeld van. Door een ‘toevallig’ mailtje las ik over de mythe van drakenridder Ségurant die eeuwenlang in de vergetelheid was geraakt. Een vasthoudende onderzoeker en een speurtocht van tien jaar zorgden ervoor dat het 28-delige manuscript weer bijeen gebracht werd. De drakenridder is vervloekt en gevangen. In het stuk vraagt de schrijfster zich af of de vrouw degene is die hem gaat bevrijden.

Dat zorgde voor een schok.

Iedere dag bijzonder eindigt met een verhaal van een vrouw (yin) die een man (yang) moet redden. Ik schreef dat verhaal een paar jaar geleden bij een tarotkaart. Toen ik bezig was met mijn boek voelde ik heel sterk dat dit verhaal ook een plek moest krijgen, ook al snapte ik niet waarom. Toch heb ik het gedaan. Door het mailtje begrijp ik opeens dat het verhaal deel uitmaakt van een grotere, archetypische beweging. Het staat niet op zichzelf.

Meer intuïtie

Het is een uitnodiging en een oproep aan ons allemaal, mannen en vrouwen, om onszelf te bevrijden uit te strakke regels, dominante systemen en knellende structuren (yang) en meer te vertrouwen op zachte, organische krachten (yin). Wat minder logica, verstand en ratio en wat meer intuïtie, vertrouwen op the Force en verbinding met ons lichaam. Want ja, om een meester te worden als Yoda is het nodig om die creatieve kracht te belichámen. Neem je de uitnodiging aan?

May the Force be with you.

 

Wil je de creatieve kracht meer ervaren in je leven? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje voor een afspraak. Tot snel!