“Zou wie ze echt was genoeg zijn? Er was deze keer geen magie om haar te helpen. Dat is waarschijnlijk het grootste risico dat we allemaal nemen: gezien worden zoals we echt zijn.” Aan het einde van de film Cinderella (2015) komen de officieren die met het verloren glazen muiltje het hele land door zijn gegaan ook bij het huis waar Assepoester met haar stiefmoeder en -zusjes woont. Wie past het schoentje?

 Assepoester zit opgesloten op zolder terwijl haar stiefzusjes zich tevergeefs in het schoentje proberen te wurmen. Een officier ontdekt dat er nog iemand is en sommeert de stiefmoeder hem naar Assepoester te brengen. Op het moment dat Assepoester naar beneden loopt om het glazen schoentje te gaan passen, wordt bovenstaande tekst uitgesproken.

Zonder opsmuk

Deze keer had Assepoester geen mooie jurk aan, geen koets en geen prachtig kapsel. Nee, ze had haar oude jurk aan, zwarte vegen op haar handen en de priemende ogen van haar stiefmoeder in haar rug. Ze moest zich laten zien zoals ze echt was. Je kunt je soms net als Assepoester voelen op een moment dat je je kwetsbaar opstelt. De mens achter het masker laat zien. Authentiek bent. Mán, wat eng. Want: is het genoeg? Ben je genoeg zoals je bent, zonder opsmuk?

Niet te veel anders

Het lijkt soms aantrekkelijker om authentiek te líjken. Op te vallen zonder ons hoofd boven het maaiveld uit te steken. En je wilt best die rode appel zijn tussen alle groene als het maar geen negatieve consequenties heeft. We willen ons eigen verhaal vertellen, als het maar niet teveel afwijkt van wat de buurman vertelt. De enige die je daarmee voor de gek houdt, ben je zelf. Want door kwetsbaar te lijken, geef je jezelf de boodschap dat je het niet mag zijn. Je versterkt het idee dat het niet slim is en daarmee wordt het nog lastiger het de volgende keer wel te doen.

Opgeheven hoofd

Cinderella liep met opgeheven hoofd de kamer binnen. Dat kan iedereen, op het moment dat je goed genoeg bent voor jezelf. Als jij tevreden bent met jezelf. Van jezelf houdt. Als je een liefdevolle relatie met jezelf hebt opgebouwd. Op het moment dat je stevig verankerd bent in je eigen wezen, dan durf je je kwetsbaar op te stellen en te zeggen: dit is wie ik ben. Omdat de allerbelangrijkste relatie goed zit, ben je minder afhankelijk van wat anderen van je vinden en kun je makkelijker jezelf zijn.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!