Durven wat je droomt. Het klinkt als de zoveelste hippe oproep tot doen wat je graag wilt. Maar het is allesbehalve hip. Johann Wolfgang von Goethe zei namelijk al: “Wat je kunt doen of waarvan je droomt: begin ermee. Durf heeft genialiteit, kracht en magie in zich.” Deze uitspraak staat boven een van de hoofdstukken in mijn boek. Een prachtige uitspraak die zo mooi is dat hij je alleen daardoor al in beweging zet.

Voor mij is het schrijven van mijn boek het bewijs dat deze uitspraak klopt. Als meisje van acht, negen jaar wilde ik al graag een boek schrijven, dus het werd eigenlijk wel eens tijd om dat nu echt te gaan doen. Toch had ik het net zo makkelijk niet kunnen doen. Als je schrijft en met je boek bezig bent, verdien je geen geld en je moet er een hoop energie in steken. Dat is reden genoeg om er niet aan te beginnen. Maar juist het wél doen, het waarmaken van mijn droom, gaf kracht en energie die ik anders niet had aangeboord.

Niet dromen, maar werken

Door te durven dromen en die dromen ook uit te durven voeren, komt er energie vrij en ontstaat er iets prachtigs. De werkelijkheid is echter dat we vaak niet mogen dromen van onszelf. Laat staan die dromen waarmaken. Er moet gewerkt worden!

Wat als…

En toch, wat zou er gebeuren als je eens even stil zou staan bij wat je graag zou willen. Het hoeft op dit moment niet haalbaar te lijken. Je hoeft nog geen plan uitgestippeld te hebben. Gewoon even stilstaan en wegdromen bij ‘wat als…’. Wat als je die bed & breakfast gaat beginnen? Wat als je die opleiding gaat doen? Wat als je toch voor jezelf begint? Wat als… Denk ook eens aan wat je vroeger als kind graag deed. In welke vorm heeft dat nu een plek in je leven? En als het geen plek heeft, wat als je er weer plek voor zou maken?

En nee, je hoeft niet je hele leven om te gooien. Maar wat als je een stap verder zou gaan dan dromen? Als je zou durven wat je droomt? Bijvoorbeeld door te bedenken wat een eerste stap kan zijn om naar die droom toe te werken. Goethe zegt: begin ermee. En op het moment dat je begint, dat je durft te beginnen, dan ontdek je de genialiteit, kracht en magie die daarmee gepaard gaat.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!