Een van mijn favoriete stukken uit het boek ‘Volg de stem van je hart’ van Joseph Campbell is een verhaal over de ridders van de ronde tafel van koning Arthur. Op zoek naar avontuur en de heilige graal creëren ze hun eigen pad.

Op een gegeven moment besluiten ze namelijk allemaal een queeste te ondernemen ‘opdat we de [heilige] graal zonder sluier kunnen aanschouwen’. Iedereen gaat zijn eigen weg, ze gaan niet samen op pad. Iedereen kiest een ingang van het Avontuurlijke Woud waar nog geen weg of pad is.

Uniek geval

Dat fascineert Campbell. Hij schrijft: “Je betreedt het bos op de donkerste plek, waar er geen pad is. Als er wel een weg of pad is, is het andermans pad. Ieder mens is uniek. Vind je eigen pad naar gelukzaligheid. Daar gaat het om.” Ik vind dat een mooi beeld. Je eigen weg gaan is niet het ‘tweaken’ van andermans weg of ‘kopiëren-plakken’. Niemand kan vertellen of je het goed doet, er is geen voorbeeld. Je doet niet wat iedereen doet of wat hoort. Dat maakt het zo eng.

Op jezelf vertrouwen

Je moet helemaal op jezelf vertrouwen. Alleen jij kunt jezelf vertellen of je het goed doet. En geloof je dat dan? Kun je, durf je zo op jezelf te vertrouwen? Of heb je graag wat bevestiging van buitenaf, geeft dat je meer stevigheid? Misschien is dat wel de eerste stap op je eigen weg: leren om op jezelf te vertrouwen. Leren luisteren naar je eigen stem en geloven dat het waar is wat je innerlijke kompas zegt.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!