Een mens bestaat uit verhalen. Je bent je er alleen niet altijd even bewust van. Gewoon, omdat het normaal is. ’t Is eigenlijk net als met je kwaliteiten, die zie je soms ook niet, omdat het voor jou zo normaal is dat je iets goed kunt dat het je niet meer opvalt dat het bijzonder is. Maar toch: je eigen verhalen kennen kan heel handig zijn.┬á

Ieder mens kan tientallen verhalen vertellen over zijn kindertijd; leuke herinneringen, nare herinneringen en gebeurtenissen die diepe indruk gemaakt hebben. Ook over je eerste liefde, die ene geweldige vakantie of wat je hebt gedaan met je eerste salaris kun je ongetwijfeld iets vertellen.

Impact van verhalen

Al die verhalen hebben hun sporen achtergelaten. Sommige nauwelijks zichtbaar, andere hebben diepe groeven getrokken in je ziel. Vooral deze laatste kunnen ook nu nog impact hebben op je leven, zonder dat je je daar altijd bewust van bent.

Problemen met leidinggevende

Laten we eens kijken naar de situatie van ‘Merel’. Ze heeft een baan waar ze haar ei goed in kwijt kan. Met haar collega’s heeft ze veel plezier tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Vaak gaan ze na werktijd nog ergens wat drinken en soms gaan ze met z’n allen op stap. Nou ja, hun leidinggevende is daar niet bij en dat is precies de persoon waar Merel problemen mee heeft. Ze wordt al zenuwachtig als haar leidinggevende haar kant op komt en heeft steeds het gevoel dat ze het nooit goed genoeg doet. Ze durft dit niet te bespreken met haar leidinggevende, hoewel haar werk er wel onder lijdt en ze hier ook al op is aangesproken. Haar collega’s snappen het probleem, maar zien geen oplossing. Daarom laat Merel zich coachen.

Herkenbaar van vroeger

Na een aantal gesprekken komt naar voren dat Merel zich een soortgelijke situatie kan herinneren: op de middelbare school voelde ze zich geïntimideerd door een leraar die het op een of andere manier op haar gemunt had. Jaar in jaar uit zat ze bij deze leraar in de klas en omdat het een verplicht vak was, kon ze het niet laten vallen. Ze voelde zich door hem in een hoek gedrukt en kon geen kant op. Haar leidinggevende roept dezelfde gevoelens bij haar op. Nu ze echter weet waar het vandaan komt, beseft ze dat haar situatie nu anders is. Toen had ze geen keuze, nu wel. Ze is nu een volwassen vrouw die desnoods haar baan op kan zeggen. Ze kan nu voor zichzelf opkomen en dat doet ze ook. Ze gaat in gesprek met haar leidinggevende waardoor de situatie sterk verbetert.

Ken je verhalen

Zonder dat ze het in de gaten had, werd Merel gevangen gehouden door haar eigen verhaal. Op het moment dat ze zich het verhaal weer herinnerde, kon ze iets aan haar huidige situatie doen. Hoe zit dat met jou? Ken jij al je verhalen en weet je welke impact ze nu (nog) hebben?

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!