In bijbelboek Prediker staat dat voor alles een tijd is. En dat wil ik natuurlijk best geloven, maar het werkt voor mij vooral heel goed als ik het ook zelf ervaar. En dus was het wachten op het juiste moment.

De eerste keer dat ik daar echt bewust van werd, was in een verhalenopstelling jaren geleden. Je mocht zelf een element uit het vertelde verhaal kiezen dat je wilde representeren. Ik koos ‘de brul van de beer op precies het juiste moment’. Terwijl de opstelling zich ontwikkelde, stond ik maar en stond ik maar, want tja… ik wachtte op het juiste moment. Ondertussen ging er natuurlijk van alles door mijn hoofd. Hoe weet ik wat de juiste tijd is? Is het niet al geweest? Wat zullen de anderen van me denken dat ik hier niets sta te doen?

Maar goed, toen kwam het juiste moment. En ik wist het. Spot on.

Andere timing

In het echte leven vertrouw ik ook steeds meer op dat moment. Ook al gaan die gedachten nog steeds door mijn hoofd. Maar ook hier blijkt: je weet wanneer het tijd is. Het is onwennig om een ander soort timing aan te houden. Ik wil nog wel eens te snel en te veel. Maar ik heb ook ervaren dat als ik naar mijn innerlijke klok luister, dingen minder moeite kosten en sneller gaan. Dingen op het juiste moment doen is echt super efficiënt.

Niet echt nodig

Het is ook spannend, omdat het ook gaat over niets doen, of nou ja, van de buitenkant lijkt het alsof je niets doet. In werkelijkheid wacht je af. En dat vraagt om alertheid. Het haalt je weg bij ‘doen om het bezig zijn’ en laat je zien hoe vaak je dingen doet die niet echt nodig zijn. Hoe vaak je het gevoel hebt dat je iets moet doen, terwijl dat niet klopt. Je afstemmen op het juiste moment betekent dat alles wat overbodig is wegvalt. Je doet de juiste dingen op het juiste moment. Heel effectief dus.

Niet-weten

Het afwachten van de juiste tijd vraagt om overgave. En om vertrouwen. Je durft je te begeven in het niet-weten en laat alles eromheen los. Die naaktheid maakt je kwetsbaar. Tegelijk maakt het ‘t leven ook bijzonder. Je gaat mee met de stroom. Go with the flow.

 

Wil je doorpraten? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje voor een afspraak. Tot snel!