Ik doe dit. Daar ben ik absoluut niet van. Dat zou ik nóooit doen. Dit is echt mijn ding. Wat doe jij? We zetten bewust of onbewust een beeld neer: dit ben ik. Dat wordt ook van ons gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan je Linkedin-profiel waarin je in een paar regels moet beschrijven wie je bent en waar je van bent. Hokjesdenken.

Of we het willen of niet, onze samenleving hangt van hokjes en etiketten aan elkaar, want dat geeft duidelijkheid, overzicht, een gevoel het te snappen. En als je het snapt, ben je ‘in control’.

Gevangenis

Dat kost ons wel wat. Het hokje kan maar zo een gevangenis zijn, waar jij jezelf in hebt geplaatst of doordat een ander een etiket op je heeft geplakt. We hebben onszelf als het ware in beton gegoten en dat is niet bevorderlijk voor groei en ontwikkeling.

  • Als iedereen zegt dat je zo’n harde werker bent, mag je dan nog weleens de kantjes eraf lopen?
  • Als jij de expert bent, mag je dan nog wel domme vragen stellen? Of moet je alles weten van jezelf?
  • Mag je én geduldig én verschrikkelijk ongeduldig zijn?
  • Geef je jezelf toestemming om iets te doen ‘wat zó niet jou is’ – omdat het misschien toch wel heel erg jou blijkt te zijn?

Veelzijdig

Als mens zijn we ongelooflijk veelzijdig, maar als we niet oppassen, ontwikkelen we ons heel erg eenzijdig. Omdat we gevangen zitten in zo’n hokje. Of omdat je wilt voldoen aan het etiket dat je opgeplakt hebt gekregen. Ik vraag me af: wat zou er gebeuren als we contact maken met het hele verhaal (ook de nog ongeschreven pagina’s), in plaats van met één beeld? Misschien blijkt er naast de belastingadviseur ook een clown in je te zitten, en een tekenaar. Ben je naast je wetenschappelijke opleiding ook geïnteresseerd in astrologie. Wil je als kapper meer weten van de kwantumfysica. En waarom niet?

Verder dan je neus

Geniet van de duidelijkheid en het overzicht dat hokjesdenken biedt en laat je er tegelijkertijd niet door weerhouden. Kijk verder dan je neus is als het om anderen gaat en voel je vrij om jezelf te ontwikkelen buiten je hokje om. Dan doe je recht aan die rijke, veelomvattende persoon die je bent. Show ‘em what you got!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!