Waarom moet het bij mij altijd zo moeilijk? Dacht ik lange tijd. Ik zag mensen om me heen bij wie alles veel makkelijker leek te gaan dan bij mij. Misschien herken je dat. Hoe kan dat toch, dat jouw (en mijn) leven soms zo ingewikkeld lijkt terwijl anderen fluitend door het leven lijken te gaan? Misschien ben je een zoeker.

Allereerst zit ‘m dat natuurlijk in het woordje ‘lijken’. Vaak hebben we geen weet van wat er bij iemand echt speelt. Maar daar gaat deze blog niet over. Deze blog gaat over drie soorten mensen:

1) Bestaande gemeenschap

De eerste soort mensen vindt belangrijke antwoorden op (levens)vragen op bestaande plekken, binnen een bestaande gemeenschap. Denk hierbij aan een kerk, een filosofische stroming, het beoefenen van yoga. Zij voelen zich prettig bij de antwoorden die op deze plek geboden worden. Het past hen als een handschoen.

2) Niet bezig met vragen

De tweede soort mensen stelt zichzelf eigenlijk niet zoveel vragen. Ze zijn praktisch ingesteld. What you see is what you get. Omdat ze zich nauwelijks vragen stellen, hebben ze ook geen behoefte aan antwoorden.

3) Zoeker

Deze laatste soort vindt zijn antwoorden niet ergens kant-en-klaar, maar stelt zichzelf wél vragen. Een heleboel zelfs. Deze laatste groep kun je typeren als ‘zoekers’. Zij moeten hun eigen antwoorden vinden en dat is vaak een heel geworstel. Omdat ze los moeten komen van tradities, waarin ze niet meer gevoed worden. Vanwege het feit dat ze niet snappen waarom ze niet zo zijn als mensen uit de andere twee groepen. Omdat ze zich los moeten maken van wat iedereen doet en daarbij alleen op hun innerlijke stem kunnen vertrouwen.

Nou ja, je ziet ‘m al aankomen: jij bent waarschijnlijk een zoeker (en ik ook). Iemand die het zelf moet doen, die zijn eigen antwoorden moet vinden.

Vinden

Dáarom lijkt het bij anderen makkelijker en bij jou moeilijker te gaan. Je bent niet gek, je bent een zoeker. Jij rust niet voordat je het antwoord hebt dat voor jou klopt. Je durft van de gebaande paden af te gaan, het onbekende in. Maar ook al moet je je eigen antwoorden vinden, je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn er meer zoals jij. Je bent niet de enige. Zoek gezelschap, een sparringpartner, iemand met wie je het hierover kunt hebben, die je helpt je eigen antwoorden te vinden. Want wie zoekt, zal vinden.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!