Waarom moet het bij mij altijd zo moeilijk?
Je ziet mensen om je heen bij wie alles veel makkelijker lijkt te gaan dan bij jou. Hoe kan dat toch? Waarom ben je niet gewoon net als zij?

Foto: Averie Woodard – Unsplash

Dat komt doordat er drie soorten mensen zijn:

1) Passen binnen een bestaande gemeenschap
De eerste soort mensen vindt belangrijke antwoorden op (levens)vragen op bestaande plekken, binnen een bestaande gemeenschap. Denk hierbij aan een kerk, een filosofische stroming, het beoefenen van yoga. Zij voelen zich prettig bij de antwoorden die op deze plek geboden worden. Het past hen als een handschoen.

2) Niet bezig met vragen
De tweede soort mensen stelt zichzelf eigenlijk niet zoveel vragen. Ze zijn praktisch ingesteld. What you see is what you get. Omdat ze zich nauwelijks vragen stellen, hebben ze ook geen behoefte aan antwoorden.

3) Zoekers
Deze laatste soort vindt zijn antwoorden niet ergens kant-en-klaar, maar stelt zichzelf wél vragen. Een heleboel zelfs. Deze laatste groep kun je typeren als ‘zoekers’. Zij moeten hun eigen antwoorden vinden en dat is vaak een heel geworstel. Omdat ze los moeten komen van tradities, waarin ze niet meer gevoed worden. Vanwege het feit dat ze niet snappen waarom ze niet zo zijn als mensen uit de andere twee groepen. Omdat ze zich los moeten maken van wat iedereen doet en daarbij alleen op hun innerlijke stem kunnen vertrouwen.

Nou ja, je ziet ‘m al aankomen: jij bent duidelijk een zoeker. Iemand die het zelf moet doen, zijn eigen antwoorden moet vinden.

Durf
Dáarom lijkt het bij anderen makkelijker en bij jou moeilijker te gaan. Je bent niet gek, je bent een zoeker. Jij rust niet voordat je het antwoord hebt dat voor jou klopt. Je durft van de gebaande paden af te gaan, het onbekende in.

Maar ook al moet je je eigen antwoorden vinden, je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn er meer zoals jij. Je bent niet de enige. Zoek gezelschap, een sparringpartner, iemand met wie je het hierover kunt hebben, die je helpt je eigen antwoorden te vinden.

Weet dat je altijd welkom bent bij mij in het Eemklooster. Mail naar welkom@lelixxor.nl of app/bel 06 11 34 35 15 voor een afspraak.
L’eliXXor ~ praktijk voor levensvragen ~ zingeving voor zoekers